Fransa'da yerel seçimlerde aşırı sağdan tarihi başarı

Fransa'da yerel seçimlerin ilk turunda iktidardaki Sosyalist Parti ağır bir yenilgi yaşadı.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da yerel seçimlerde aşırı sağdan tarihi başarı

Fransa'da yerel seçimlerin ilk turunda iktidardaki Sosyalist Parti ağır bir yenilgi yaşadı. Sağ partiler yüzde 48'le önde kapattı.

İlk turda damga vuran en önemli gelişme, aşırı sağcı Milli Cephe (FN) partisinin birçok ilde belediye başkanlığı kazanarak tarihinin en iyi sonucunu alması oldu. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Sosyalist Parti ve diğer sol partiler ülke çapında oyların yüzde 43'ünü alırken, ana muhalefet Halkın Hareketi Birliği (UMP) ve diğer sağ partiler yüzde 48'le galip çıktı. Aşırı sağ FN ise ülke çağında oyların yüzde 7'sini aldı. FN adayları Henin-Baumont, Perpignan ve Beziers gibi şehirlerde belediye kazanmayı garantiledi. Paris'te ilk turu UMP'nin adayı Nathalie Kozscizko-Morizet önde kapatırken, Marsilya'da UMP ve FN ikinci tura kalarak en büyük sürprize imza attı. Başbakan Jean Marc Ayrault, ikinci turda tüm partileri FN'e karşı oy kullanma çağrısı yaptı.

Yerel seçimlerin ilk turunda 44.6 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkede katılım oranı yüzde 54'te kaldı. Tarihi oranda düşük katılım oranının iktidardaki Sosyalist Parti'nin düşük oy oranında en etkili faktör olduğu kaydediliyor. İkinci turu önümüzdeki hafta pazar günü yapılacak seçimlerde 36 bin 682 belediyenin yöneticileri belirlenecek. CİHAN

Yorumlar