Fransa'da yerel seçimler 'aşırı sağ' gerçeğini birkez daha ortaya koydu

Fransa'da gerçekleştirilen yerel seçimlerin ilk turu tamamlandı. Sağ partilerin 46,54'le galip çıktığı solun ise yüzde 37,74'le büyük yara aldığı seçimlerde en dikkat çeken sonucu ise aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) elde etti.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da yerel seçimler 'aşırı sağ' gerçeğini birkez daha ortaya koydu

Fransa'da gerçekleştirilen yerel seçimlerin ilk turu tamamlandı. Sağ partilerin 46,54'le galip çıktığı solun ise yüzde 37,74'le büyük yara aldığı seçimlerde en dikkat çeken sonucu ise aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) elde etti. Marine Le Pen'in liderliğinde '1000 seçilmiş' hedefiyle' seçimlere giren parti, Fransa genelinde oyların yüzde 5'ini elde ederek tarihi bir başarıya ulaştı.

FN listelerinden seçime giren 472 belediye meclis üyesi şimdiden ipi göğüslerken, 315 aday ise 30 Mart'da düzenlenecek yerel seçimlerin ikinci turunda yarışmaya hak kazandı. Ayrıca, Fransa'nın kuzeyinde yer alan Henin-Beaumont'da Steeve Briois'in kazanmasıyla, ilk kez aşırı sağ partinin bir adayı nüfusu 10 binden yüksek bir yerleşim yerinde ilk tur seçim sonuçlarına göre belediye başkanı seçilmeyi başarmış oldu. Perpignan, Forbach, Beziers ve Frejus şehirlerinde de FN adayları seçimleri ilk sırada tamamladı.

Seçim sonuçlarını değerlendiren Ulusal Cephe Partisi Lideri Marine Le Pen, Fransa'da bağımsız büyük bir politik gücün doğduğunu belirterek, Fransız siyasi hayatının altüst olacağını iddia etti. Le Pen ikinci turda hedeflenen 1000 rakamına ulaşacaklarını vurguladı. Bu arada İfop'un gerçekleştirdiği araştırmaya göre merkez sağ parti Halk Hareket Birliği (UMP) seçmeninin yüzde 55'i FN'in ise yüzde 62'si ikinci turda iki partinin uzlaşması gerektiğini savunuyor.

Aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin yerel seçimlerin ilk turunda tarihinin en iyi sonucunu elde etmesi, aşırı sağ partiye karşı diğer partilerin birleşmesi çağrılarını da beraberinde getirdi. Fransa Ulusal Meclis Başkanı Claude Bartolone, ilk turun kendi demokrasi anlayışı açısından talihsiz bir durum olduğunu kaydederek, partilere aşırı sağ partiye karşı 'baraj' yapma çağrısında bulundu. Bartolone, aşırı sağ partinin nefret söylemi ürettiğini de vurgulayarak, FN'in yeni bir belediye başkanlığı daha elde etmemesi için diğer partilerin aşı sağ partinin güçlü olduğu yerlerde birleşmesi gerektiğini ifade etti.

İktidar parti cephesinde, Başbakan Jean Marc Ayrault'dan sonra, Sosyalist Parti Genel Sekreteri Harlem Desir de FN'e karşı birliktelik çağrısı yaparken aşırı sağ partiye karşı en güçlü adayın desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Bu arada pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerin ilk turunda sandığa gitmeyen seçmen sayısının rekor düzeye ulaşarak 19 milyonu bulduğu belirtildi. CİHAN

Yorumlar