Fransa’da yeni hükümet güven oyu aldı

Fransa’da Manuel Valls başkanlığındaki yeni hükümet, Fransa Ulusal Meclisi’nden güven oyu aldı.

Google Haberlere Abone ol
Fransa’da yeni hükümet güven oyu aldı

Fransa’da Manuel Valls başkanlığındaki yeni hükümet, Fransa Ulusal Meclisi’nden güven oyu aldı. Yerel seçimlerde alınan başarısız sonuçlar sonrası istifa eden Jean Marc Ayrault yerine Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından başbakanlık görevine atanan Manuel Valls hükümeti için 306 milletvekili 'evet' oyu kullandı.
Oylamada 239 milletvekili ise Valls hükümeti için 'hayır' dedi. Daha önce ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği(UMP), Demokrat ve Bağımsızlar Birliği(UDİ) ve Col Cephe(FG) hayır oyu kullanacağını açıklamıştı.

Oylama öncesi konuşan Maneul Valls, seçimlerde halkın, hükümetle ilgili, kızgınlıklarını memnuniyetsizliklerini, şüphelerini dile getirdiğini belirterek verilen mesajın alındığını kaydetti. Halkın gelecekle ilgili kaygılarını anladığını, vergilerin çok ağır olduğunu, adalet beklentilerinin ortaya konduğunu belirten Valls, "Seslerini ve sessizliklerini duydum." diye konuştu. Fransa’nın durumunu ‘çok acı, az umut‘ olarak özetleyen yeni Başbakan,"Artık yeni bir sayfa açtık. Fransız halkına gerçekleri anlatacağız. Ülkemizin aciliyetleri var. Halkın gelecekden yeniden güven duymasını sağlayacağız." dedi.

İŞSİZLİKLE MÜCADELE, VERGİLERDE İNDİRİM

Yenü hükümetin programını da açıklayan Başbakan Valls, 3 yıl içerisinde 50 milyar Euro’luk tasarruf hedeflediklerini kaydetti. İşsiziliğin yıllardır Fransa’yı esir aldığının altını çizen Valls, işveren üzerindeki vergi yükünü 30 milyar Euro azaltarak daha fazla istihdam sağlayacaklarını açıkladı. Ayrıca Valls, 2020 yılında kurumsal vergilerin azaltılmasının da projeleri arasında olduğunu aktardı.

Daha önce gündeme gelen Fransa’daki bölgelerin sayısının azaltılması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Manuel Valls, 2015 yılında yapılacak bölgesel seçimlerden sonra hükümetin bölgelerin sayısını azaltmak için yeni bir harita sunacağını söyledi. Valls Fransa’nın yeni haritasının 2017 yılında hazır olacağını kaydetti. Başbakan Manuel Valls, nükleer enerji kullanımı ile ilgili de yazdan önce yeni bir yasa önereceklerini açıkladı. 2025 yılında, elektrik üretiminde nükleer enerjinin payını yüzde 50’ye çekeceklerini belirtti.

HALKIN VERDİĞİ MESAJ ANLAŞILAMADI

47 dakika süren Valls'ın konuşması iktidar partisi milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanırken, muhalefet cephesinden ise yoğun eleştiri aldı. Manuel Valls’a tepki gösteren ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği(UMP) Meclis Grup Başkanı Christian Jacop, 30 Mart halkın sizin politikanızı cezalandırdığı tarih oldu. UMP yeniden Fransa’nın birinci partisi oldu.’’dedi.

Sol Cephe Partisi Başkanı Jean Luc Melenchon ise seçimlerde halkın verdiği mesajın hükümet tarafından anlaşılamadığını savunarak hükümetin daha fazla protesto edilmesi çağrısında bulundu. Melenchon, hükümete cevaplarını 25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde vereceklerini kaydetti.
CİHAN

Yorumlar