Fransa'da sol, Gazze için sokağa iniyor

Fransa'da Sol Parti'den (PG) İsrail'in Gazze’ye yönelik salı günü başlattığı askeri operasyona sert kınama geldi. Partiden yapılan açıklamada, aşırı sağ tarafından yönetilen İsrail devletinin Filistin halkına yönelik yaptığı barbarca...

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da sol, Gazze için sokağa iniyor

Fransa'da Sol Parti'den (PG) İsrail'in Gazze’ye yönelik salı günü başlattığı askeri operasyona sert kınama geldi.

Partiden yapılan açıklamada, aşırı sağ tarafından yönetilen İsrail devletinin Filistin halkına yönelik yaptığı barbarca saldırıya uluslararası toplumun kayıtsız kaldığı belirtildi. İsrail'e boykot çağrısının yapıldığı açıklamada, Fransa genelinde Cuma gününden itibaren eylem yapılacağı duyuruldu.

Sol Parti'nin açıklamasında, İsrail'in askeri operasyonunun amacının işgali onaylamayan tüm Filistin direncinin kırılması ve kolonizasyonun genişletilmesi olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, uzun vadede de Filistin halkının yok edilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

"HOLLANDE, İSRAİL TERÖRÜNÜ CESARETLENDİRİYOR"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında geçen telefon görüşmesinin de sert şekilde eleştirildiği bildiride, Hollande'ın şimdiye çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 70'ten fazla kişinin ölmesine neden olan İsrail bombardımanını kınayan hiçbir kelime etmediğini, aksine İsrail devletinin uyguladığı terörü cesaretlendirecek ifadeler kullanıldığı belirtildi. Sol Parti, Fransa'nın önceliği insan hakları olan bir hükümet tarafından yönetilmiş olması durumunda, İsrail'den önce Gazze'ye gerçekleştirdiği bombardımanı derhal durdurması, blokajın kaldırılması ve Batı Şeria'daki kolonizasyonun derhal sonlandırımLasını talep edeceğini savundu. İsrail devletine yönelik ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulayacağının da altı çizildi. Sol Parti, Fransa, Amerika ve Avrupa Birliği'nin, Birleşmiş Milletler nezdinde İsrail'i zorlayarak ölümlerin durmasını sağlayacak bir toplantıyı düzenlemek yerine Filistin ve İsrail'in karşı karşıya gelmesini tercih ettiğini aktardı.

Partiden yapılan açıklamada, İsrail'in cezasız kalmasını önlemek için boykot çağrısı yapılırken, İsrail saldırganlığının sona ermesi için Fransa genelinde eylem kararı aldıkları belirtildi. İlk eylemin Cuma günü Fransa Dışişleri Bakanlığı önünde gerçekleştirileceği aktarılırken, Marsilya, Lyon, Toulouse Bordeaux, Nantes ve Strasbourg kentlerinde de eylemlerin yapılacağı kaydedildi.

Eşbaşkanlığını Jean Luc Melenchon ve Martine Billard'ın yaptığı Sol Parti, mecliste 10, senatoda ise 19 milletvekili ile temsil ediliyor. CİHAN

Yorumlar