Fransa'da savcıların yürütmeyi bilgilendirmesi sınırlandırılacak

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, savcıların takip ettikleri soruşturmalarla ilgili Adalet Bakanı'nı bilgilendirme zorunluluğunu sınırlandırmak için harekete geçti.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da savcıların yürütmeyi bilgilendirmesi sınırlandırılacak

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, savcıların takip ettikleri soruşturmalarla ilgili Adalet Bakanı'nı bilgilendirme zorunluluğunu sınırlandırmak için harekete geçti. Yargıçlar Sendikası (SM) Başkanı Françoise Martres ve Yargıçlar Birliği (USM) Başkanı Christophe Regnard'ı kabul eden Hollande, yargının bağımsızlığını artırmak için güçlü bir reform hazırlığında olduklarını kaydetti.

Görüşme sonrası konuşan SM Başkanı Françoise Martres, Hollande'ın Fransa Hâkimler ve Savcılar Konseyi'nin (CSM) statüsü ile ilgili reformun yeniden ele alınacağını kendilerine söylediğini aktardı. Ayrıca savcıların 2013 yılında gerçekleştirilen düzenlemeden sonra, yeni reformda savcıların 'yürütmeye bilgi aktarımı'yla ilgili düzenlemenin de yer alması gerektiği yönünde görüş belirttiklerini kaydetti.

Fransa Adalet Bakanı Christiane Taubira, Nicolas Sarkozy'nin telefonlarının dinlendiğini 7 Mart'da basına yansıyınca öğrendiğini açıklamış, daha sonra ise Taubira'nın Başbakan Jean Marc Ayrault ile birlikte dinlemeler hakkında bilgilendirildikleri ortaya çıkmıştı.

Bu arada, Nicolas Sarkoz'nin avukatı Thierry Herzog, Nicolas Sarkozy ile arasında geçen telefon görüşmelerinin Mediapart internet sitesinde yayınlanmasını yargıya taşıyor. Herzog, internet sitesi hakkında, soruşturmanın gizliliğinin ihlali suçlamasıyla suç duyurusunda bulunacağını kaydetti. Cumhuriyet Başsavcısı'na da çağrıda bulunan Herzog, yargı kararıyla dinlenen telefon görüşmelerini kimin Mediapart internet sitesine sızdırdığının bulunması gerektiğini söyledi. İnternet sitesi 28 Ocak- 11 Şubat arasında olduğu belirtilen 7 telefon görüşmesinin tapelerine yer vermişti. CİHAN

Yorumlar