Fransa'da kriz: Ana muhalefet parti lideri istifa etti

Fransa'da ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) lideri Jean François Cope, 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin sahte faturalarla zarara uğratıldığı iddiaları sonrası istifa etti. UMP'den yapılan açıklamada, Cope ile birlikte...

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da kriz: Ana muhalefet parti lideri istifa etti

Fransa'da ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) lideri Jean François Cope, 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin sahte faturalarla zarara uğratıldığı iddiaları sonrası istifa etti. UMP'den yapılan açıklamada, Cope ile birlikte parti yönetiminin de istifa ettiği kaydedildi.

İstifasını açıklayan Jean François Cope'nin resmi olarak 15 Haziran'da genel başkanlık koltuğundan ayrılacağı belirtildi. Yeni genel başkanın seçileceği Ekim ayına kadar UMP'yi partinin ağır topları eski başbakanlar Alain Juppe, François Fillon ve Jean-Pierre Raffarin yönetecek.

Ana muhalefet parti liderini istifaya götüren süreç, 27 Şubat'ta Le Point dergisinin ortaya çıkardığı iddialarla başladı. Dergi, UMP'nin, seçim mitinglerinin organizasyonu için anlaştığı Jean François Cope'nin arkadaşına ait iletişim şirketi Bygmalion'un partiden sahte faturayla fazla para aldığını yazdı. Durumdan haberdar olan Jean François Cope'nin de buna göz yumduğunu savundu.

14 Mayıs'ta da Liberation gazetesi, 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde parti mitingleri, konferans ve kongreler için UMP'ye 18 milyon liralık fatura kesildiği, ancak faturalandırılan bazı organizasyonların 'hayali' olduğunu iddia etti. Ayrıca, partide Cope'ye muhalif milletvekili Pierre Lellouche da isminin bir faturada geçtiğini ama bahsedilen organizasyonun aslında olmadığını savundu. UMP milletvekili, olayla ilgili 'kimlik hırsızlığı' suçlamasıyla da suç duyurusunda bulundu. Cope'nin sağ kolu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kampanya direktör yardımcısı Jerôme Lavrilleux de Pazartesi günü yaptığı açıklamada, iletişim ajansı Bygmalion ile parti arasındaki sahte fatura ilişkisinin varlığını kabul etmişti.

Son olarak sahte fatura iddialarının hedefindeki şirket Bygmalion'un avukatu Patrick Maisonneuve'un UMP'nin isteği üzerine 10 milyon euroluk sahte fatura kestiklerini açıklamasından sonra polis, ana muhalefet parti genel merkezi ve Bygmalion şirketinde arama gerçekleştirmişti.

Sahte faturalandırmanın sebepleri için öne sürülen iddialar arasında, Cope'nin iddia edilen miktarı kendi hesabına geçirdiği ya da Nicolas Sarkozy'nin seçim kampanyası için 'rüşvet fonu' olarak kullandığı dile getiriliyor. CİHAN

Yorumlar