Fransa'da korkutan anket: AP seçimlerinde aşırı sağ birinci parti

Fransa'da aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN), 25 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde tarihi başarıya hazırlanıyor. 2011'de koltuğu, babası Jean Marie Le Pen'den devraldıktan sonra her girdiği seçimden partisinin oylarını...

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da korkutan anket: AP seçimlerinde aşırı sağ birinci parti

Fransa'da aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN), 25 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde tarihi başarıya hazırlanıyor. 2011'de koltuğu, babası Jean Marie Le Pen'den devraldıktan sonra her girdiği seçimden partisinin oylarını artırarak çıkan Marine Le Pen, 25 Mayıs seçimlerinde partisini zirveye taşımaya çok yakın. Son yapılan anketler, aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin tarihinde ilk kez seçimleri ilk sırada tamamlayabileceğini ortaya koydu.

CSA'nın Fransız haber kanalı BFM TV için gerçekleştirdiği ankette, aşırı sağ parti, Fransa genelinde yüzde 24 oy oranına ulaşarak ilk sırada yer aldı. Diğer anket şirketleri; OpinionWay ve IFOP'un gerçekleştirdiği araştırmada da aşırı sağ partinin yüzde 22 oy oranına ulaşarak merkez sağ parti Halk Hareket Birliği'nin (UMP) ardından ikinci sırada yer alacağı aktarıldı. 2009'da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 6,34 oy oranıyla 3 milletvekili elde eden partinin, 25 Mayıs'ta 20'den fazla milletvekilini Avrupa Parlamentosu'na göndermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kendisi de Kuzeybatı bölgesinden yeniden milletvekili adayı olan Marine Le Pen, AP seçimlerinde partisinin hedefinin ilk sıra olduğunun altını çizdi. Avrupa Birliği projesinde bütün politikacıların başarısız olduğunu öne süren aşırı sağcı lider, "Yeniden gelenek, kültür ve kimliğimizi kazanmak için sandığa gidip FN'e oy verin." çağrısında bulundu.

LE PEN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNE HAZIRLANIYOR

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Fransız aşırı sağı üzerinde uzmanlaşmış siyaset bilimci Sylvain Crepon, aşırı sağın başarısında daha önceki dönemlerde sandığa gitmeyen seçmenin önemli rol oynadığını kaydetti. 30 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde sandığa gitme oranının yüksek olduğu şehirlerde aşırı sağın ulaştığı oy oranına dikkat çeken Crepon, "Oy vermeye gitmeyen seçmen sosyolojik olarak aşırı sağa daha yakındır. Az politize olmuş, eğitim seviyesi düşük insanlar, popüler kökeni ve değerler açısından şimdiye kadar ona oy vermese de aşırı sağın görüşlerini benimsiyorlar." ifadelerini kullandı. Crepon, Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığının da altını çizdi.

Bu arada OpinionWay'ın gerçekleştirdiği son araştırma 25 Mayıs seçimlerinde sandığa gitmeyen seçmenin rekor düzeye ulaşacağını ortaya koydu. Buna göre seçmenin yüzde 60'ı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmayı düşünmediğini söyledi. Bu oran, son AP seçimlerinde yüzde 59,4 olarak gerçekleşmişti. Uzmanlar, seçmenin sadece yüzde 40'ının sandık başına gittiği seçimlerde, yüzde 24 oy oranına ulaşarak ilk sıraya yerleşecek Ulusal Cephe partisinin mecliste hak ettiğinden çok sandalyeye sahip olabileceğine vurgu yaptı. Ayrıca geneli sol görüşe sahip anket şirketlerinin patronlarının da sol seçmeni harekete geçirmek için aşırı sağ riskini sürekli gündemde tuttukları iddia edildi.

Seçmenin sandığa ilgi göstermemesinin en büyük zararının ise yine iktidardaki Sosyalist Parti'ye dokunması bekleniyor. 30 Mart yerel seçimlerinde bir önceki seçimlere göre 10 puan kaybederek tarihi hezimete uğrayan partinin AP seçimlerinde de yüzde 18 oy oranıyla FN ve UMP'nin ardından üçüncü sırada yer alması bekleniyor. Avrupa Parlementosu seçimlerinde 4. sırayı ise yüzde 11 oy oranıyla diğer merkez sağ partiler Demokratik Hareket (MODEM) ve Bağımsız ve Demokratlar Birliği'nin (UDI) oluşturduğu ittifakın elde edeceği tahmin ediliyor. CİHAN

Yorumlar