Fransa'da Hollande yeniden aday olsun diyenler oranı sadece yüzde 3

Fransa'da düzenlenen son kamuoyu araştırması, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasını isteyenlerin oranının sadece yüzde 3 olduğunu ortaya koydu.OpinionWay araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen...

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da Hollande yeniden aday olsun diyenler oranı sadece yüzde 3

Fransa'da düzenlenen son kamuoyu araştırması, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasını isteyenlerin oranının sadece yüzde 3 olduğunu ortaya koydu.

OpinionWay araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ankette seçmene, '2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti'nin (PS) adayı kim olmalı?' sorusu yöneltildi. Ankete katılanların sadece yüzde 3'ü Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ismini verirken, yüzde 26'lık kesim Başbakan Manuel Valls'ın aday olması gerektiğini kaydetti. Sosyalist Parti seçmeni arasında ise Valls'ın partinin cumhurbaşkanı adayı olmasını isteyenlerin oranı yüzde 40 olarak gerçekleşti. Yüzde 15 de Hollande'ın yeniden aday olmasını istedi. Lille Belediye Başkanı ve partinin ağır toplarından Martine Aubry ise PS seçmeninin yüzde 16'sının desteğini aldı. Ankette öne çıkan diğer isimin ise Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg olduğu kaydedildi. Parti seçmeninin yüzde 81'i de cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi parti için ön seçim yapılması gerektiğini ifade etti.

Anket sonuçlarını yorumlayan OpinionWay Genel Müdür Yardımcısı Bruno Jeanbart, Başbakan Manuel Valls'ın konumunun dolaylı olarak sosyalist seçmen tarafından onaylandığını vurguladı. Ayrıca Jeanbart, sosyalist seçmenin her şeyden önce merkez sol seçmen olduğunun da bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.

OpinionWay'ın araştırması, 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir yıl önce gerçekleştirilen anketleri akıllara getirdi. Eski Uluslararası Para Fonu (İMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın PS'den adaylığının konuşulduğu günlerde François Hollande'ı destekleyenlerin oranı yüzde 3 olarak ölçülmüştü. Daha sonra adı skandallara karışan Strauss-Kahn'ın aday olamamış, Elysee'ye ise Hollande çıkmıştı. Fransız basınına koşuna uzmanlar, aynı durumun tekrar yaşanmasının ise uzak ihtimal olduğu konusunda hemfikir. CİHAN

Yorumlar