Fransa tepkilere rağmen Rusya'ya savaş gemisi satacak

Fransa, Ukrayna’da yaşanan gelişmelere rağmen, Rusya’ya satacağı savaş gemileriyle ilgili kontrata bağlı kalacağını açıkladı.Hükümet kaynaklarından yapılan açıklamada, Mistral sınıfı helikopter taşıyıcı savaş gemilerinin teslimatının...

Google Haberlere Abone ol
Fransa tepkilere rağmen Rusya'ya savaş gemisi satacak

Fransa, Ukrayna’da yaşanan gelişmelere rağmen, Rusya’ya satacağı savaş gemileriyle ilgili kontrata bağlı kalacağını açıkladı.

Hükümet kaynaklarından yapılan açıklamada, Mistral sınıfı helikopter taşıyıcı savaş gemilerinin teslimatının Ukrayna krizi çerçevesindeki yeni yaptırımlar kapsamında olmadığı belirtildi. Savaş gemilerinin satışıyla ilgili Fransa’nın taahhütlerine bağlı kalacağı ifade edildi. Satış tutarının Rusya tarafından ödendiğine de vurgu yapılan açıklamada, kontratın iptali ya da durdurulması durumunda Fransa’nın tazminat ödemek durumunda kalabileceği kaydedildi. Ayrıca böyle bir durumda yaptırıma uğrayan tarafın da Fransa olacağı aktarıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da kontratın 2011 yılında imzalandığını hatırlatarak, tamamlanması için öngörülen tarihin Ekim ayı olduğunu, henüz konunun tartışılması için bir neden olmadığını ifade etmişti.

Fransa’ya satışla ilgili tepki gösteren ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland satışla ilgili endişelerini Fransa hükümetine ilettiklerini belirtmişti.

NATO’nun Rusya’ya yapmış olduğu en büyük silah satışı olarak bilinen anlaşmanın maliyetinin 1,2 milyar Euro olduğu açıklanmıştı. 2011’de imzalanan anlaşma çerçevesinde Fransa, Mistral sınıfı helikopter taşıyıcı savaş gemilerinin ilkini Ekim 2014, ikincisini de 2015 sonunda Rusya’ya teslim etmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar