Fransa tarihinde bir ilk: Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy gözaltına alındı

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlal suçlamasıyla gözaltına alındı.Sarkozy'nin yargılandığı Bettancourt davasıyla ilgili kendisine bilgi sızdırıldığı iddiaları...

Google Haberlere Abone ol
Fransa tarihinde bir ilk: Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy gözaltına alındı

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlal suçlamasıyla gözaltına alındı.

Sarkozy'nin yargılandığı Bettancourt davasıyla ilgili kendisine bilgi sızdırıldığı iddiaları sonrası başlatılan soruşturmada, dün de eski cumhurbaşkanının avukatı Thierry Herzog ile Yargıtay savcıları Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust gözaltına alınmıştı.

Yürütülen soruşturma kapsamında sabah saatlerinde ifade vermek için Nanterre Yolsuzlukla Mücadele Birimi'ne gelen Sarkozy, burada gözaltına alındı. Fransa tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı gözaltına alınırken, Nicolas Sarkozy'nin 24 saatlik gözaltı süresinin gerekmeesi durumunda 1 kereye mahsus uzatılabileceği kaydedildi.

Sarkozy'nin gözaltına alınmasına neden olan soruşturma, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'den yasa dışı seçim yardımı aldığı iddiaları oluşturuyor. Bu olay Sarkozy'nin Nisan 2013'ten beri mahkeme kararıyla dinlemeye alınmasıyla ortaya çıkmıştı.

Eski cumhurbaşkanının, 26 Şubat'ta avukatı Thierry Herzog ile yaptığı konuşmada, kendisinin de yargılandığı Bettancourt davasıyla ilgili Yargıtay Savcısı Gilbert Azibert'ten usulsüz bilgi aldığı iddia edilmişti. Konuşmada, Herzog'un, emekliliği yaklaşan Azibert'in, Monaco'da devlet danışmanlığı görevinde mutlu olacağını eski cumhurbaşkanıyla paylaştığı belirtiliyordu. Dinlemeye takılan bu konuşmalar sonrası hakimler Patricia Simon ve Claire Thepaut tarafından soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle inceleme başlatılmıştı. CİHAN

Yorumlar