Fransa'da İslam tartışması

Eski İçişleri Bakanı Chevenement: "Camilere yönelik yabancı kaynaklı finansman her şeyden önce yasaklanmalı. Her şey şeffaflık içinde yapılmalı"

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da İslam tartışması
Fransa'da yeni kurulacak İslam Vakfı'nın başkanlığına gelmesi beklenen eski İçişleri Bakanı Jean-Pierre Chevenement, "Camilere yönelik yabancı kaynaklı finansman her şeyden önce yasaklanmalı. Her şey şeffaflık içinde yapılmalı." dedi.

Le Parisien gazetesine konuşan Chevenement, ülkenin kuzeyinde bir kiliseye düzenlenen saldırı sonrası gündeme gelen, devlet destekli kurulacak İslam Vakfı için Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yaptığı başkanlık önerisini kabul edeceğini belirtti.

İslam Vakfı projesinin kamu yararına yapılması gerektiğine işaret eden Chevenement, "Bu girişim Müslümanların ibadet özgürlüğüne, laiklik ve cumhuriyet değerlerine riayet edilerek gerçekleştirilmelidir." diye konuştu.

Ülkedeki camilerin finansmanına ilişkin tartışmaya da değinen Chevenement, "Camilere yönelik yabancı kaynaklı finansman her şeyden önce yasaklanmalı. Her şey şeffaflık içinde yapılmalı." ifadesini kullandı.

Eski Bakan Chevenement, imamlara laiklik eğitimi verilmesi gerektiğini ve İslam medeniyetinin iyi tanıtılması için kültürel projelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Chevenement ayrıca, Müslüman din adamlarının DAEŞ terör örgütünün ve diğer bazı grupların tuzağına düşürülmemesi için iyi bir yurttaşlık eğitiminden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Hükümetin İslam'da reform girişimi ve yeni İslam Vakfı'na eski İçişleri Bakanı'nın önerilmesi, Fransız siyasetçilerin tepkisini çekmişti. Daha önce başörtüsüne karşı yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Aile, Çocuk ve Kadın Hakları Bakanı Laurence Rossignol, İslam Vakfı'na Müslümanlıkla alakası olmayan birinin getirilmesini eleştirerek, "Bu göreve Müslüman kültürüyle yetişmiş, İslam'ın insani inceliğini anlayan birinin atanması gerekir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar