Florida Valisi Bush, Cumhuriyetçilerin en güçlü başkanlık adayı

ABD’nin Florida Eyaleti Valisi Jeb Bush, 2016 yılı başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü adaylarından biri olarak gösteriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Florida Valisi Bush, Cumhuriyetçilerin en güçlü başkanlık adayı

ABD’nin Florida Eyaleti Valisi Jeb Bush, 2016 yılı başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü adaylarından biri olarak gösteriliyor. Washington Post’un haberine göre 2012 adayı Mitt Romney’in seçim kampanyasına yardımda bulunan zengin bağışçıların büyük bölümü Bush’u desteklemeye hazır.

George Washington Köprüsü trafik skandalının ardından New Jersey Valisi Chris Christie’nin itibar kaybetmesi, Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerini 2016 yılı başkanlık seçimleri seçimi için yeni bir arayışa sürükledi.

Washington Post’a göre partinin önde gelen ve finansal destek veren güçlü isimleri kapalı kapılar ardında Florida Eyalet Valisi Jeb Bush’u başkanlık yarışına çekmek için çalışmalara başladı. Hatta Bush ve yakın arkadaşlarından seçim kampanyasına bağış toplamak adına izlenecek stratejileri belirlemeleri bile istenmiş.

Cumhuriyetçi kanadın lider ve deneyimli isimleri Bush’un Beyaz Saray’ı kazanacak en umut veren isim olarak değerlendiriyor. Danışmanları ise yıl sonuna kadar bu konunun Bush’un gündeminde olmadığı ve herhangi bir adaylık arayışında olmadığı noktasında ısrarlı. Ancak son birkaç haftadan bu yana Bush’un ülke genelinde yaptığı seyahatler dikkat çekiyor. Bu seyahatlerde siyasi içerikli ve senatörlük seçimlerine yönelik konuşmalar yapması, gelir eşitsizliği ve dış politikaya yönelik mesajları ve zengin bağışçılar ile dostluğunu artırması dikkat çekiyor. Tüm bu işaretler başkanlık yarışını düşündüğünü gösteriyor.

ABD basınında Cumhuriyetçi kanadın lider ve deneyimli isimlerinin Bush’un Beyaz Saray’ı kazanacak en umut veren isim olarak gördüğü ifade ediliyor. Konuya ilişkin yaklaşık 30 cumhuriyetçi isimle konuşan Washington Post, 2012 adayı Mitt Romney’i destekleyen çok sayıda zengin bağışçının Bush’a ve yakın arkadaşlarına bir şekilde ulaştığını ve çeşitli görüşmeler yaptığını yazdı. Romney’in kampanyasına para yardımında bulunan 100 zengin bağışçının büyük çoğunluğunun parti içi adaylık sürecinde Bush’u destekleyeceği dile getiriliyor.

Ancak ABD basınına göre 61 yaşındaki Bush’un bir adaylık sürecinde zorlanacağı durumlar olabilir. Bush’un özellikle Cumhuriyetçi Parti’nin göçmenlik yasası ve diğer meselelerdeki bazı hatalı adımlarını görmekte zorlandığı ifade ediliyor. Buna karşılık partinin kurucuları ve evangelist kanadı ile olan derin bağı, reform odaklı politika anlayışı konusundaki ünü Bush’un avantajları olarak görülüyor. Ayrıca akıcı İspanyolcası ile Bush’un ülkedeki hispanik toplumu arasında da saygınlığı bulunuyor. Çok sayıda cumhuriyetçi Bush’un ağırbaşlı kişiliğe sahip olduğunu ve demokratların en güçlü adayı Hillary Clinton ile rekabete girişmesi halinde bu özelliğine ihtiyacı olacağını dile getiriyor. CİHAN

Yorumlar