Flaman başbakandan Hizmet’e övgü: Bu salonlara sığmayacaksınız

Belçika'da bu yıl beşincisi düzenlenen “Belçika’nın Renkleri” programı, unutulmaz anlara ve önemli açıklamalara sahne oldu. Yaklaşık 2 bin kişi Anvers’in en görkemli salonlarından Stadschouwburg’u hınca hınç doldururken, farklı...

Google Haberlere Abone ol
Flaman başbakandan Hizmet’e övgü: Bu salonlara sığmayacaksınız

Belçika'da bu yıl beşincisi düzenlenen “Belçika’nın Renkleri” programı, unutulmaz anlara ve önemli açıklamalara sahne oldu. Yaklaşık 2 bin kişi Anvers’in en görkemli salonlarından Stadschouwburg’u hınca hınç doldururken, farklı dillerde ortak duygu ve coşkuyu yaşadılar. Programa Flaman Başbakanı Kris Peeters’ın yanı sıra Flaman Meclis Başkanı Jan Peumans, Başbakan Elio Di Rupo’nun kabine şefi Yasmine Kherbache, Adalet Bakanı Annemie Turtelboom, Anvers Valisi Cathy Berx, Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır ve birçok milletvekili katıldı. Flaman Başbakanı Peeters’ın da aralarında bulunduğu zirve isimler, Hizmet Hareketi’nin inisiyatifiyle gerçekleşen programa övgü yağdırdı.

GÜLEN’İN ‘ANNEM’ ŞİİRİ 3 DİLDE SESLENDİRİLDİ

Belçika’da faaliyet gösteren gönüllü kuruluşların çatı organizasyonu Fedactio tarafından organize edilen programda Belçikalılar Türkçe şiirler ve şarkılar söyledi, Türk asıllı öğrenciler de Flamanca ve Fransızca şarkılarla seyircileri coşturdu. Yarışmada Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ‘Annem’ şiiri 3 farklı dilde seslendirilirken, gala gecesi için hazırlanan özel klip büyük ilgi gördü. Klipte 7 farklı öğrenci, 7 farklı enstrüman ile Belçika’nın 7 farklı bölgesinde ‘Gel kardeşim’ şarkısını Fransızca, Flamanca ve Türkçe olarak seslendirdi.

Belçikalı Gwenny Angillis’in seslendirdiği ‘ hasretinle yandı gönlüm’ parçası da salondan büyük ilgi gördü. Programda dans gösterilerinin yanı sıra, ‘Yetenek Sizsiniz’ Belçika finalisti olan Faslı ve Flaman görme engelli çocuklardan oluşan Koda grubu da bir gösteri sundu.

BAŞBAKAN PEETERS: YIKILMAYACAK KÖPRÜLER KURUYORSUNUZ

Türkçe ve Flamanca şarkı ve şiir dallarında dereceye girenler ödüllerini siyasilerin ellerinden aldı. Flaman Başbakanı Kris Peeters, Türkçe şarkı dalında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verirken bir de konuşma yaptı. Peeters’ın konuşmasına Türkçe olarak “Merhaba, Flaman Başbakanı olarak size teşekkür ediyorum” diye başlaması salondan büyük alkış aldı.

“Bugün yapılan işlere baktığımızda harika bir iş çıkardığınızı görüyorum. Bugün tekrar gördük ki, sizler Flaman bölgesinin kimliğini bizlerle birlikte belirliyorsunuz.” diyen Peeters, Fransızca, Flamanca ve Türkçe’nin yan yana çok güzel durduğunu da salonda gördüğünü ifade ederken “Bu bir zenginliktir” dedi.

Başbakan konuşmasının devamında Belçika Aktif Dernekler Federasyonu ‘Fedactio’ya seslenirken “Sizleri tebrik ediyorum. Sizler, toplumları daha da yakınlaştırıyorsunuz. Anlayışı genişletiyor ve yıkılmayacak köprüler kuruyorsunuz.” dedi. Flaman Başbakan, “Bu organizasyon, Türk toplumunun hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu göstermiştir.” dedi.

BAŞBAKAN: SENEYE DAHA BÜYÜK SALON BULMANIZ GEREKECEK

Flaman Başbakanı Kris Peeters, programla ilgili olarak Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada ise “Bir sonraki sefere daha büyük salon bulmanız gerekecek.” dedi. Peeters, programı organize eden Fedactio gönüllülerine müteşekkir olduğunu ifade ederken, “Böyle devam edin. Biz sizleri desteklemeye devam edeceğiz ve saygıyla izleyeceğiz. Ayrıca bir sonraki sefere daha büyük salon bulmanız gerekecek. Buralara sığmayacaksınız. Çok güzel bir girişim. Ülkemizin geleceği buralarda.” dedi.

Programda Türkçe konuşmasıyla ilgili de yorumda bulunan Kris Peeters, “Hem görev icabı hem de tatil amaçlı Türkiye’ye birçok kez gittim. O ülkeyi seviyorum. Hatta yaşadığım bir kaza sonrasında Türkiye’deki bir hastanede tedavi oldum. Muameleleri çok güzel. Dediğim gibi o ülkeyi çok seviyorum. Hatta kardeşimin Türkiye’de bir de evi var. Benim de Türkiye ile bağlarım çok fazla.” dedi.

Peeters, ”Bu programda şunu anladım ki, gerek Valon gerek Flaman gerekse Brüksel bölgesinde yaşayan Türk vatandaşları, bu toplumun bir parçası. Türkler toplumumuzun kimliğinin belirlenmesinde etkili oluyor. Toplumun refahında önemli rol oynuyorlar. Bu yüzden Flaman Bölgesi Başbakanı olarak tüm bölgelerdeki Türk halkına teşekkür ediyorum” dedi.

ANVERS VALİSİ: TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU

Programda konuşan Anvers Valisi Cathy Berx ise konuşmasında sahnedeki yeteneklere hayran kaldığını ve bu yeteneklerin Belçikalı olmalarından gurur duyduğunu ifade etti. Berx, bu yeteneklerin ülkenin gelişimine katkı sağlayacağını ifade ederken “Fedactio da bunu yapıyor. Aslında yetenekler arası köprüler kuruyorlar. Bu kadar yetenek için de bir profesyonellik gerekir. Fedactio’da bu mevcut.” dedi.

Cathyt Berx, gösteri esnasında birçok kere tüylerinin diken diken olduğunu ifade ederken, “Fedactio bunları sadece gençler için yapmıyor. Bizler için de yapıyor. Bizleri İstanbul ziyaretine götürmüşlerdi. Asla unutamayacağım anlardı.” dedi.

KABİNE ŞEFİ: ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ GÖRDÜM, KENDİMİ EUROVİZYON’DA SANDIM

Federal Başbakan Elio Di Rupo’yu temsilen programa katılan kabine şefi Yasmine Kherbache ise sadece birincilerin değil, her katılımcının ödülü hakettiğini belirtirken, “Anadilinden farklı bir dilde kendini ifade etmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Burada yapılanların çok etkileyici olduğunu da görüyorum. Burada Fransızca, Flamanca veya Türkçe konuşan çocukları değil, ülkemizin geleceğini gördüm.” dedi.

Başbakan Elio Di Rupo adına Fedactio’ya ve Beltud’e de teşekkür eden Kherbache, “Yakında Eurovizyon şarkı yarışması var; ama ben şu an kendimi orada hissettim.” dedi.

MECLİS BAŞKANI: PARLAMENTOMUZ ADINA TEBRİK EDİYORUM

Flaman Meclisi Başkanı Jan Peumans da konuşmasına yine Türkçe olarak, “Flaman Bölgesi, hoşgeldiniz!” diye başladı. Peumans konuşmasının devamında Fedactio’yu önceden de tanıdığını belirtirken topluma katkı açısından çok faydalı işlerin yapıldığını belirtti.

Başkan Peumans, Anversli vatandaşların Flamancayı aksanlı konuşmasına yönelik espri yaparken, “Burada Türk asıllı Belçikalıların Flamancaları, Anverslilerin Flamancasından çok daha iyi” dedi. Peumans konuşmasını yine Türkçe sonlandırırken, “Flaman Parlamentomuz adına sizleri tebrik ediyorum” dedi.

ADALET BAKANI: BUNDAN DAHA GÜZELİ OLAMAZ

“Farklı dillerde dans, şarkı ve şiir; ama hepsinde aynı duygular... Bundan daha güzeli olamaz.” diyerek sözlerine başlayan Adalet Bakanı Annemie Turtelboom, duyguların ifade biçiminin bundan daha güzel şekilde olamayacağını aktardı.

Organizasyonu gerçekleştiren Fedactio’ya teşekkür eden Turtelboom, “Bu inisiyatif için Fedactio’yu tebrik ediyorum. Onlar Türk ve Belçika toplumları arasındaki mesafeyi küçültüyorlar.” dedi.

İNSANLARIN BİRBİRLERİNİ NASIL DİNLEMESİ GEREKTİĞİNİ GÖSTERİYORSUNUZ

Anvers Belediye Başkan Yardımcısı Philip Heylen da konuşmasına Türkçe başlarken “Flaman bölgesinin en güzel şehrine, Anvers’e hoşgeldiniz” dedi. Heylen, ‘Belçika’nın Renkleri’ni Anvers’te ikinci defa ağırlamaktan gurur duyduğunu ifade ederken, “Belçika’nın Renkleri insanların birbirlerini nasıl dinlemesi gerektiğini gösteriyor. İnsanların birbirlerinden bir şeyler öğrenebileceğini gösteriyor. Toplumumuzun da buna ihtiyacı var” dedi. Philip Heylen, konuşmasını Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım’ şiiriyle sonlandırdı.

Programı organize eden Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (Fedactio), Belçika'nın dört bir yanında önemli faaliyetlere imza atıyor. Fedactio, Belçika’da projeleriyle topluma ve toplumsal uyuma en üst düzeyde katkı sağlamayı temel prensip edinen derneklerin çatı kuruluşu olarak hizmet veriyor. CİHAN

Yorumlar