Financial Times: Türkiye'nin Büyük Güç Olma Hayali Buraya Kadarmış

Financial Times, Türkiye'nin dostlarıyla beraber Ortadoğu'yla ilgili hayallerinin de buhar olup uçtuğunu savunarak, 'Türkiye'nin büyük güç olma hayalleri buraya kadarmış' diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times: Türkiye'nin Büyük Güç Olma Hayali Buraya Kadarmış

İngiltere'nin ciddi gazetelerinden Financial Times, Türkiye'nin dostlarıyla birlikte Ortadoğu'yla ilgili hayallerinin de buhar olup uçtuğunu savunarak, 'Türkiye'nin iri kuvvet olma hayalleri buraya kadarmış' diye yazdı.

'TÜRKİYE'NİN BÜYÜK GÜÇ OLMA HAYALLERİ BURAYA KADARMIŞ'

Daniel Dombey imzasıyla yayımlanan yazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika dönüşünde, 'Dünya nezdinde yalnızlığı umursamıyorum. Bizim için kamu nezdindeki durumumuz önemli' sözlerini hatırlatarak, 'Türkiye'nin iri kuvvet olma hayalleri buraya kadarmış. Bundan daha 3 sene evvela o zamanki Dışişleri Bakanı ve şimdiki Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin yeni Ortadoğu'nun efendesi, önderi ve hizmetçisi olmasıyla övünüyordu. Ama ülkenin müttefikleriyle ve komşularıyla ilişkileri, ağırlıkla Erdoğan'ın kişiselleşmiş diplomasi tarzı itibarıyla bozuldu' diye yazdı.

'TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI İTİBARI GERİLİYOR'

Gazete, Ankara'nın Mısır, İsrail ve Suriye'de büyükelçisinin olmadığını söyledikten sonra, 'Kahire Türk TIR'larının Afrika ve Körfez'e ulaşmasına izin verici kıymetli bir anlaşmadan vazgeçmek üzere. Libya geçen hafta, bir vakitler Türk yapım alanı için iri bir gelir kaynağı bulunan kuruluşların devlet sözleşmelerine bundan sonra alınmayacağını açıkladı. Geçen hafta da Türkiye Yemen'deki elçiliğini kapayarak vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Türkiye'nin gerilemekte bulunan uluslararası itibarının bir göstergesi. 2008'de oy birliğiyle üyeliğe seçilen Türkiye 6 sene sonra tıpkı başarıya yaklaşamadı bile' ifadelerine yer verdi.

'GÖRÜŞ AYRILIKLARI DEVAM EDİYOR'

Ortadoğu'daki başlıca gerginlik kaynaklarından birinin, Ankara'nın Mısır'da iktidardan devrilen İslamcı hükümete ve Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin terörist şekilde nitelediği Müslüman Kardeşler hareketine verdiği destek olduğunu kaydeden gazete, Erdoğan'ın bu hafta Riyad'a yaptığı ziyaretle bir uzlaşma arandığını, fakat Mısır'la görüş ayrılıklarının devam ettiğini bildirdi.

'BARACK OBAMA İLE İYİ İLİŞKİLER GEÇMİŞTE KALDI'

Türkiye'nin yaşadığı gerginliklerin Ortadoğu'yla kısıtlı kalmayıp Atlantik ötesine de yayıldığını belirten gazete şu ifadelere yer verdi:

'Başkan Barack Obama'nın Erdoğan'ın güvenilir 5 uluslararası liderden bir tanesi gördüğü günler geride kaldı. Erdoğan'ın söylemi giderek artan bir biçimde İslami bir havaya bürünüyor. Erdoğan, Afrika ile ilişkileri geliştirmekle övünüyor, fakat bu konu için da fazla fazla iyi sayılmaz. Cumhurbaşkanı, Fethullah Gülen hareketi nedeni ile açılan, çoğu Afrika'daki okulların kapatılması için öteki devletler nezdinde kampanya yürütüyor. Ancak sırf birkaç yurt Gülen okullarını kapattı, fakat diğerleri bu okulları savundu. Hatta geçen hafta da Afrika Birliği Gülen'in başlıca vakıflarından biriyle işbirliği anlaşması yaptığını açıkladı. Erdoğan da ülkesinin yalnız kalmasına şaşırmış görünüyor. Geçen ay, 'Türkiye liderler nezdinde yalnız kalmış olabilir, fakat bu da kıskançlıktan başka bir şey değil', demiş fakat bu kıskançlığın nedenini söylememişti. Yine, Obama ilk göreve geldiğinde fazla fazla iyi ilişkilerimiz vardı. Sonra ne olduysa işler değişti, diye eklemişti.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar