Financial Times: Türkiye kutuplara ayrılıyor

Financial Times yazarı David Gardner son makalesinde Soma’da yaşanan maden faciası ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davranışlarını değerlendirdi. Gardner yazısında, Erdoğan’ın ülkeyi kutuplaştırma eğiliminde olduğunu ve 2002’den...

Google Haberlere Abone ol
Financial Times: Türkiye kutuplara ayrılıyor

Financial Times yazarı David Gardner son makalesinde Soma’da yaşanan maden faciası ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davranışlarını değerlendirdi. Gardner yazısında, Erdoğan’ın ülkeyi kutuplaştırma eğiliminde olduğunu ve 2002’den beri 8 seçimden de zaferle çıkan Başbakan’ı, kimsenin bu yöntemin işe yaramadığına inandıramayacağını ifade etti.

Gardner, “Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Soma’da gerçekleşen maden faciasında ortaya koyduğu davranış, hâlihazırda keskin hatlarla kutuplara ayrılmış ülkede, yeni öfke dalgalarına sebep oldu. Soma faciası, ülkeyi bir araya getirme zamanıydı. Bir lider bunu yapar ve geleceğin cumhurbaşkanı da bunu yapmalı. Ancak Erdoğan ve arkadaşlarının davranışları tam tersine bu inancı yıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın maden kazasını “sıradan bir olay” olarak gördüğüne değinen Gardner, Soma’da protestoyla karşılaşan Başbakan Erdoğan’ın bir vatandaşa tokat attığı ve danışmanı Yusuf Yerkel’in de iki asker tarafından yere yatırılmış bir protestocuya tekme attığına dair görüntülerin olduğunu hatırlattı.

Gardner ayrıca, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun hükümeti basın, sosyal medya ve meclisi ayaklar altına almak, yargıyı baltalamak ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nı (MİT) güçlendirerek yolsuzluk skandalının üzerini kapatmakla suçlaması üzerine Erdoğan’ın bunu “ahlaksızlık” olarak değerlendirdiğini yazdı.

Soma’daki tekmeleme hadisesinin Twitter kullanıcıları tarafından unutulmayacağına dikkat çeken Gardner, Erdoğan taraftarlarının Twitter kullanmadıkları için bu hadisenden haberdar olmadıklarını, Erdoğan’ı destekleyen gazetelerin ise olayı gündeme taşımadıklarını vurguladı.

Son olarak Gardner, “dizginlenemez” olarak nitelediği Başbakan Erdoğan’ın iktidarı için çok küçük bir meydan okumayla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Hala Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı ihtimalinin olduğunu belirten Gardner, ancak Erdoğan, “bölünmüş bir ülkeye başkanlık edecek” diye yazdı. Bunun için gerekçe olarak ise Başbakan için “hukukun egemenliği altında olan, Müslüman kimliği ile barışık demokratik bir Türkiye" oluşturma şansını heba ettiğini ifade etti.

CİHAN

Yorumlar