Filistin'den Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitme sinyali

Gazze'deki son gelişmeler üzerine acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey'i (BMGK) herhangi bir karar çıkarmadan dağıldı. Herhangi bir üye ülke tarafından Konsey’e karar tasarısının da sunulmadığı öğrenildi. Konsey'den bazı...

Google Haberlere Abone ol
Filistin'den Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitme sinyali

Gazze'deki son gelişmeler üzerine acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey'i (BMGK) herhangi bir karar çıkarmadan dağıldı. Herhangi bir üye ülke tarafından Konsey’e karar tasarısının da sunulmadığı öğrenildi. Konsey'den bazı taleplerini dile getiren Filistin tarafı, işgalin son bulmaması durumunda Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gidebileceklerini söyledi.

ABD başta olmak üzere bazı üye ülkeler, bölgede yaşanılan şiddet olaylarında Hamas’ın, İsrail’e attığı roketleri sebep gösterirken buna karşın İsrail’in kendisini savunmasının meşru olduğunu dile getirdi. Yine Konsey’in 15 üye ülkesinin temsilcileri yaptıkları konuşmada gerilimin azaltılması, sivillerin korunup can güvenliklerinin tehlike altına atılmaması ve insani yardımların bölgeye girişine izin verilmesi hususunda ortak fikirde oldukları görüldü.

Toplantının talebini yapan Ürdün'ün temsilcisi ise İsrail'i açıktan kınayan tek BMGK üyesi oldu. İsrail'in orantısız güç kullanması ve sivillerin öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Ürdün temsilcisi, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

FİLİSTİN TEMSİLCİSİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze’de yaşanılan insanlık trajedisini Konsey üyelerine anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Mansur, Filistin halkına yönelik Arapça yaptığı konuşma sırasında öldürülen çocukların ismini okurken gözyaşlarını tutamadı. Riyad Mansur, İsrail’in başlattığı işgal ile Filistin halkının varoluş kriziyle karşı karşıya kaldığını söyledi. ‘‘Her geçen dakikada İsrail işgali ile bir başka Filistinli çocuk, anne, veya baba yaşamını yitiriyor’’ diyen Mansur, İsrail devletinin Gazze’de başlattığı işgal hareketiyle birlikte tüm Filistin halkının güvenliğini, huzurunu tehdit ettiğini söyledi.

Uluslararası toplum ve bölge liderlerinden İsrail’in işgalini sonlandırmaları için çaba göstermelerini isteyen Filistin temsilcisi Mansur, ‘‘Ancak bu sayede halkımızı cezalandırmaya yönelik devam eden şiddet, kan akımı, hatta kuşatma ve izolasyonlar son bulabilir.’’ dedi.

Askeri seçeneğin çözüm olamayacağını belirten Mansur, kara operasyonunun başladığı saatten sonra geçen yaklaşık bir gün içinde 40 Filistinli'nin öldürüldüğünü ve bunlar içinde çocukların da olduğunu dile getirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Mısır ve Türkiye’nin ateşkes çabalarını desteklediğini belirten Mansur, İsrail askerlerinin sivilleri, kadın ve çocukları öldürdüğü gibi evleri ve binaları da yıktığını söyledi. İsrail’in uyguladığı 8 yıllık abluka ve sık sık uyguladığı tecavüzlerle toplumu travmatik ve terörizme ittiğini belirten Mansur, ‘‘Bu yapılanların adaletle bir ilgisi olmadığı gibi İsrail’in kendini koruması olarak da ileri sürülemez.’’ ifadelerini kullandı.

İsrail'in işlediği vahşetin 'kendini savunma' olarak meşrulaştırılamayacağını belirten Riyad Mansur, "İsrail'in eylemleri, abluka altında tuttuğu sivillere yönelik planlı bir kinci saldırıdır. Bu saldırının amaçlarından birisi Filistin uzlaşısını ve ulusal birlik hükümetini yıkmaktır." diye konuştu.

"İsrail, Filistin halkına karşı savaş suçu, insanlığa karşı suç, devlet terörü ve sistemli insan hakları ihlali işlemektedir" diye konuşan Mansur, bu saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının 274'e yükseldiğini, bunlardan 62'sinin çocuk, 48'inin kadın, 17'sinin ise yaşlı olduğunu kaydetti.

Riyad Mansur, 2 bin 65 kişinin de yaralandığını belirterek, binlerce Filistinli'nin yerlerinden edildiğini ve sığınacak bir mekan aradıklarını vurguladı.

Mansur, BMGK’daki konuşmasında işgalin durmaması halinde konuyu Uluslararası Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma ihtimallerine işaret etti. ‘‘BMGK, halkımıza karşı yapılan saldırları durdurmaz ve soruna diplomatik çözüm bulamazsa, bize BM'nin hukuk kurumları ve uluslararası mahkemelere başvurmaktan başka seçenek kalmaz." diyen Filistin temsilcisi Mansur, Konsey’den İsrail'i kınanmasını istedi.

Mansur, Konsey’in acil ateşkes çağrısı yapmasını, Gazze'deki ablukanın kaldırılmasını talep eden bir karar almasını ve yaşanan insani krizin çözümü için de uluslararası yardımların artırılmasını istedi.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise Hamas'ı suçlayarak devam eden roket saldırıları nedeniyle kendilerini savunmak için kara harekatından başka seçeneklerinin kalmadığını öne sürdü.

Prosor'un konuşması sırasında salonu terk eden Riyad Mansur, konuşmanın tamamlanmasının ardından salona geri döndü.

Toplantının ardından Filistin Misyonu'ndan yapılan açıklamada, Arap grubu tarafından hazırlanan BMGK karar tasarısını Ürdün'ün diğer üyelere de dağıtacağı duyuruldu. Ancak Konsey'de herhangi bir tasarı gündeme gelmedi.

Hazırlanan tasarıda, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, ateşkes sağlanması, Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve sivillerin korunması için gerekli önlemlerin alınması isteniyor. CİHAN

Yorumlar