Filistin sorunu BM genel sekreterini utandırdı

BM Genel Sekreteri Ban, Filistin'de hala bir çözüm bulunamamasından dolayı utandığını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Filistin sorunu BM genel sekreterini utandırdı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin'de çözüm konusunda ilerleme kaydedilmemesinden ötürü utandığını söyledi.

Görev süresi bu yıl sonunda bitecek olan Ban, halka açık son konuşmasını Londra’da, BM Genel Kurulu’nun 1946’da ilk toplantısını gerçekleştirdiği Central Hall Westminister’da yaptı.

Düşünce kuruluşu Chatham House ile İngiltere Birleşmiş Milletler Derneği’nin düzenlediği toplantıda Ban, konuşmasına önceki gün Londra’da yapılan Suriye Donörler Konferansı’nı överek başladı. Ban, dün konferansta da kullandığı “Uluslararası toplum bugüne dek tek bir günde, bir tek kriz için hiç bu kadar para toplamamıştı” ifadesini yineledi.

Toplantıda kendisine sosyal medya üzerinden yöneltilen soruları da yanıtlayan Ban, BM Güvenlik Konseyi’nin yapısıyla ilgili bir soru üzerine, 5’i sürekli 15 üyeli kurulun dünyadaki diğer önemli ülkeleri de temsil edecek şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğine inandığını ancak bu değişikliğin nasıl yapılacağına BM üyesi ülkelerin karar verebileceğini söyledi.

Filistin ile ilgili bir soru üzerine de Ban, "Dünya liderlerinin, ben dahil, bu sorunun çözümünde ilerleme sağlayamamış olmasından dolayı zaman zaman kendimi suçlu hissediyorum, utanıyorum” yanıtını verdi. Ban, bölgedeki çatışmanın sona ermesinin İsrail ile Filistin yöneticilerinin tutumlarına bağlı olduğunu kaydetti.

Yorumlar