Filistin Hafızası

"Filistin Hafızası" isimli müze, kapılarını ziyaretçilere açtı.

Google Haberlere Abone ol
Filistin Hafızası
Sonhaberler / Haber Merkezi

Eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın yaşamından izler taşıyan ve özel eşyalarının sergilendiği müze, vefatından 12 yıl sonra Batı Şeria'nın Ramallah kentinde açılıyor.

Arafat'ın Ramallah'taki anıt mezarı yakınında inşa edilen "Filistin Hafızası" isimli müze, kapılarını ziyaretçilere açtı.

Arafat'ın hayatı ve siyasi mücadelesinin anlatıldığı müzede, efsanevi liderin askeri üniforması, kahverengi gözlükleri, kalemleri, el yazısıyla not tuttuğu defterleri gibi özel eşyaları sergileniyor.

Müze, Filistin halkı ve Arafat'ın hayatından zaman dilimlerini içeren dört bölümden oluşurken, Arafat'ın İsrail ablukası altında kaldığı günlere tanıklık eden çalışma ve yatak odasının da aynıyla müze binasına dahil edildiği görülüyor.

Müze hakkında bilgi veren Arafat'ın kardeşi ve Yasir Arafat Kurumu Başkanı Nasır el-Kudve, "Bu müze, silahıyla özgürlük savaşçısı, zeytin dalıyla barış kahramanı Ebu Ammar'ın hatırasını ölümsüzleştirecek." dedi.

Yeni nesle Arafat'ın siyasi mücadelesinin en önemli dönemlerini tanıtma fırsatı bulacaklarını belirten Kudve, müze için "sembolik", "milli", "siyasi" ve "manevi" ifadelerini kullandı.

Kudve, Arafat'ın İsrail ablukasında geçirdiği dönemde kaldığı odanın müzede aynıyla muhafaza edildiğini vurgularken, ziyaretçilere efsanevi liderin içinde bulunduğu durumu en iyi şekilde hissettirmek istediklerini söyledi.

6 yılda hazırlandı, 7 milyon dolara mal oldu

"Arafat'ın üniforması, kefiyesi, silahı, kendi el yazısıyla not tuttuğu defterler, mektupları ve yazdığı konuşma metinleri ziyaretçilere gösterilecek." diyen Kudve, müzede ayrıca fotoğraflar, belgeseller ve çeşitli dokümanlarla geçmişten bugüne Filistin davasıyla ilgili gerçeklerin aktarılacağını dile getirdi.

Kudve, müzenin yapımıyla ilgili olarak da "Hazırlanması 6 yıl sürdü ve 7 milyon dolara mal oldu." ifadelerini kullandı.

Müze Müdürü Muhammed Halayika da bu akşam ziyaretçilerle buluşacak olan müzeyi, "Filistin ulusal hareketinin bir çatı altında kapsamlı olarak anlatılması" olarak tanımladı.

Arafat'ın yatak odasını işaret eden Halayika, "Arafat, 2002-2004 yılları arasındaki abluka günlerini böyle bir odada geçirdi. Her şey o günkü gibi. Sadece abluka ve saldırıları anlattığımız bir ekran ekledik." dedi.

Eski Filistin Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yasir Arafat, 11 Kasım 2004'te Fransa'nın başkenti Paris'teki Percy Askeri Hastanesi'nde 75 yaşında hayatını kaybetmişti.

Yorumlar