Filipinler’de Türkçe olimpiyatları ve kültür şöleni coşkusu

Filipinler’de düzenlenen Türkçe olimpiyatları ve kültür şöleni renkli görüntülere sahne oldu.

Google Haberlere Abone ol
Filipinler’de Türkçe olimpiyatları ve kültür şöleni coşkusu

Filipinler’de düzenlenen Türkçe olimpiyatları ve kültür şöleni renkli görüntülere sahne oldu.

Filipinler’deki Türk okulları, Filipinler Turizm Bakanlığı ile ortak Türkçe olimpiyatları ve kültür şöleni düzenledi. Yarışmaya başkent Manila’daki Fountain Uluslararası Türk Okulu ve Zamboanga şehrindeki Tolerance Uluslararası Türk Okulu’ndan katılan öğrenciler, şarkı, şiir ve halk dansı olmak üzere üç dalda yarıştı.

Programda konuşma yapan Filipinler’in Ankara Büyükelçisi Maria Rowena Sanchez, “Farklı dil, din ve kültürdeki insanların bir araya gelmesiyle yapılan bu program aslında bize farklılıkların değil, kalpteki sevginin önemli olduğunu gösteriyor. Bu akşamki dil ve kültür festivalinde insanların sevgi ile kaynaşmasına vesile olan fedakâr Türk öğretmenlerine ve bu eğitim faaliyetlerine destek veren insanlara teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Davetlilerin büyük ilgiyle izlediği programda şarkı dalında Fountain Uluslararası Türk Okulu öğrencilerinden Graciella Estrella, “Geçer” adlı eserle birinci olurken, şiir dalında Necip Fazıl Kısakürek’in “Zindandan Mehmed’e” adlı eserini okuyan Tolerance Uluslararası Türk Okulu’ndan Sharnaena P. Isnani birinciliği kazandı.

Anadolu’nun farklı bölgelerindeki motiflerden oluşan halk danslarını da sergileyen öğrenciler, davetlilerden büyük alkış aldı. Halk danslarında ise birinciliği Tolerance Uluslararası Türk Okulu öğrencileri kazandı.

Bu arada Filipinler’de eğitim veren Türk ailelerin çocuklarının Filipinler’in resmi dili Tagalogca söyledikleri şarkı, davetlileri hayran bıraktı. Ayrıca Filipinler’in ünlü dans grubu Indak Tourismo’nun sergilediği gösteriler davetlileri coşturdu.

Programın sonunda bütün öğrenciler yerel enstrümanları ile “Yeni bir dünya” şarkısını seslendirdi.

MİSAFİRLERDEN DİL VE KÜLTÜR ŞÖLENİNE TAM NOT

Program sonrası Cihan Haber Ajansı’na konuşan Filipinler Milli Soruşturma Bürosu (NBI) müdürü Virgilio L.Mendez şöyle konuştu: “Öncelikle bu organizasyonda emeği geçen kadın, erkek herkesi tebrik ederim. Bu çaplı bir organizasyonu hazırlarken, kuliste yaşananları, karşılaşılan sıkıntıları sadece hayal edebilirim. Bu nedenle sizleri tekrar tebrik ederim. Böyle bir programa davet edilmiş olmaktan dolayı kendimi ayrıcalıklı hissediyorum. Müthiş bir programdı.”

Filipinler - Türk İşadamları Konseyi Başkanı Ernesto Chua Co Kıong da Cihan’a yaptığı açıklamada, “Performansları seyrettim ve bence her şey çok kaliteliydi. Bu programın düzenlenmesindeki maksadın dünya çapında bir kardeşlik oluşturulmaya çalışıldığı düşüncesindeyim. Bu akşam Türk öğrencilerin Filipinler, Filipinli öğrencilerin de Türk şarkılarını söylerken ve danslarını harika bir şekilde sergilerken gördük. Umarım bu organizasyonlar tekrar tekrar düzenlenilmeye devam eder.” diye konuştu.

Filipinli ünlü gazeteci Randy David ise “Filipinliler uzun bir süredir bu organizasyonu bekliyordu. Bence bu tip organizasyonlar Türk dili ve kültürünü tanıtmanın en güzel yolu ve Türkiye’den başka herhangi bir ülkenin böyle bir organizasyon düzenlediğini sanmıyorum.” dedi.

Filipinler’den Guinevere Camacho, Türkiye’de geçen yıl düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları’nda şarkı dalında “Masum değiliz” adlı parçayla 3. olmuştu. CİHAN

Yorumlar