Fikri Toros: Kıbrıs'ta hatların birleşeceği yönündeki iddia asılsız

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs Türk ve Rum kesimindeki telefon hatlarının birleşeceği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Toros bu yönde bir açıklama yapmadığını belirterek, söz konusu durumun...

Google Haberlere Abone ol
Fikri Toros: Kıbrıs'ta hatların birleşeceği yönündeki iddia asılsız

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs Türk ve Rum kesimindeki telefon hatlarının birleşeceği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Toros bu yönde bir açıklama yapmadığını belirterek, söz konusu durumun tercüme hatası yapan bir basın-yayın kuruluşunun yanlış haber servis etmesinden kaynaklandığını ifade etti.

Cihan Haber Ajansı’na konu ile ilgili olarak açıklama yapan Fikri Toros, ada üzerindeki telefon dolaşımlarında rahatlama sağlamak için, Kıbrıs Türk ve Rum tarafındaki cep telefonu operatörleri arasında bir roaming (dolaşım) anlaşması yapılmasını amaçladıklarını belirtti.

Toros, “Bu açıklama maalesef yanlış aktarıldı. İnsanlık hali, bir hata yapıldı. Bu hatayı fark eder etmez gerekli düzeltmeyi yaptım; ama iş işten geçmiş oldu. Bunu tekrar düzeltmek kamuoyunda birtakım sıkıntılara sebebiyet verdi.” dedi.

KIBRISLI TÜRK VE RUM İŞ DAMLARI MALTA’DA BİR ARAYA GELDİ

KTTO Başkanı Toros, geçen Eylül ayında Kıbrıslı Türk ve Rum işadamlarının Malta’da bir araya geldiklerini belirtti. Kıbrıs’taki siyasi çözüm sürecine işadamları olarak, ticaret odaları çapında veya bireysel olarak nasıl katkı sağlayacakları ve iki toplumu nasıl birbirine yaklaştırabilecekleri konularında çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Bu çerçevede ticaret odaları nezdinde birtakım toplantılar yürütüldüğüne işaret eden Toros, “Yine tekrarlıyorum, mevcut siyasi iklimde hayata geçebileceğine inandığımız projeler bunlar. Bir çözüm sonrası veya bir güven arttırıcı önlem safhasında asla değil; mevcut siyasi iklimde, bu çok önemli. Ve bu projeler arasında tüm Kıbrıslıları rahatlatmak için, ada üzerindeki dolaşımlarında rahatlama sağlamak için, Güney ve Kuzeydeki cep telefonu operatörleri arasında bir roaming yani bir dolaşım anlaşması yapılmasını öngördük.” diye konuştu.

“SİYASİ BİR DEĞİŞİKLİK GETİRMİYOR”

Söz konusu durumun siyasi bir değişiklik gerektirmediğini dile getiren Fikri Toros, bunun mevcut siyasi iklimde olabilecek bir şey olduğunu aktardı.

Kuzey ve Güney Kıbrıs’ın zaten dünya ülkeleri ile bu yönde bir dolaşım anlaşması içerisinde olduklarını bildiren Toros, bu anlaşmanın sağlanması durumunda Kuzey Kıbrıs’a aynı zamanda Güney Kıbrıs’a geçen kişilerin serbest bir şekilde telefonlarını kullanabileceklerini ileri sürdü.

"PROJE İKİ TOPLUM LİDERLİĞİNİN ONAYINA SUNULDU"

Bu durumun Kıbrıs’taki kişiler üzerinde bir rahatlama yaratacağını ifade eden Toros, planlanan projenin her iki toplum liderlerinin onayına sunulduğunu kaydetti.

Gelen bu onay sonrasında Kıbrıs Türk ve Rum Sanayi Odası’nın GSM operatörleri teknik heyetleri ile ara bölgede bir araya geldiğini belirten Fikri Toros şunları söyledi: “Bugün itibariyle üç dizi toplantı yaptılar; bunu memnuniyetle paylaşmak istiyorum. Tabii ki bu toplantılara biz odalar olarak birer temsilci gönderdik; gözlemci olarak, denetimci olarak, takipçi olarak bizim takibimizde oldu bunlar. Ve aralarında bu ilişkinin nasıl tesis edileceğine yönelik bir takım teknik istişareler yapıldı. Nasıl bir yatırım yapılacak nereye ek baz istasyonları kurulacak, karşılıklı faturalama nasıl olacak, hangi çerçevede anlaşma imzalanacak şeklinde... Çünkü biliyorsunuz bir yasal sorun var, bir takım engeller var bu engeller nasıl aşılacak vs. yönünde... Üç ayrı toplantıda bu istişareler devam etti. Halen bu istişareler devam etmektedir. Yavaş yavaş sona geliyor. Ve pek yakında sona geldikleri zaman yani bir formül üzerinde anlaştıkları zaman bunu basına duyuracağız.”

ÇÖZÜMÜN KKTC’YE OLUMLU KATKILARI OLACAK

Kıbrıs’ta çözüm gerçekleşmesi durumunda bunun Kıbrıs Türk tarafına olumlu katkılarının son derece fazla olacağına vurgu yapan Fikri Toros, hem yabancı yatırımcılar hem de Kıbrıslı sermaye sahiplerinin, Kuzey Kıbrıs’ta yapacakları yatırımlarını, uluslararası finans kurumlarından çok daha cazip koşullarda temin etme imkânına sahip olacağını söyledi.

Kıbrıs’ın bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi olması münasebetiyle, bir çözüm durumunda müktesebatın kuzeyde de uygulanacağını söyleyen Toros, “Gümrük Birliği sınırlarına KKTC’de dahil edilecektir. Dolayısıyla Kıbrıslı Türk imalatçıları veya üreticileri, ürünlerini AB üye ülkelerine sınırsız, taklitsiz olarak satabileceklerdir." şeklinde konuştu.

AKDENİZ’DEKİ HİDROKARBON FAALİYETLERİ

Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetleri ile ilgili olarak da konuşan Toros, söz konusu hidrokarbon projesinin İsrail, Kıbrıs ve Türkiye üçgeni arasında gerçekleşecek bir proje olduğunu dile getirdi.

Bu projenin amacının Doğu Akdeniz’de güç, güvenlik ve istikrar oluşturmak olduğunu belirten Toros, “Bölünmüş bir Kıbrıs’ta Türkiye’nin siyasi ilişkisi olması düşünülemez.” dedi. Bu tür siyasi bir ilişki içinde bulunmayan iki ülke için ise böyle bir projenin olamayacağını savunan Toros, “Dolayısıyla Kıbrıs’ta yer alacak bir çözüm, sadece Kıbrıs’a değil, Türkiye ve tüm Doğu Akdeniz’e de hidrokarbon sahasında, çok büyük bir ekonomik kazanç sağlayacaktır.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar