‘Fethullah Gülen ve Kürt Sorunu’ kitabı, Kuzey Irak’ta yok satıyor

Kürt gazeteci Rebwar Kerim tarafından kaleme alınan "Fethullah Gülen ve Kürt Sorunu" adlı kitap, Kuzey Irak’ta büyük ilgi görüyor.

Google Haberlere Abone ol
‘Fethullah Gülen ve Kürt Sorunu’ kitabı, Kuzey Irak’ta yok satıyor

Kürt gazeteci Rebwar Kerim tarafından kaleme alınan "Fethullah Gülen ve Kürt Sorunu" adlı kitap, Kuzey Irak’ta büyük ilgi görüyor. İlk kez Erbil’de düzenlenen kitap fuarında kitapseverlerle buluşan eser, bölge medyasında da geniş yankı buldu. Fuarı ziyaret eden Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin bu kitabı satın alması ise esere ilgiyi daha da artırdı. Çarşamba günü sona erecek Erbil Uluslararası Kitap Fuarı'nda ‘yok satan’ kitap, Soranice olarak kaleme alındı.

Kitabın yazarı Rebwar Kerim, eserinin başta Mesud Barzani ve üst düzey yöneticiler olmak üzere bölge halkı tarafından yoğun ilgiyle karşılanmasından büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Kürt gazeteci ayrıca, bölgedeki Türk okullarının çok kaliteli eğitim verdiğini, bu sebeple Türkiye’deki iç siyasetten bağımsız olarak halkın bu okullara tam destek vererek sahip çıktığını dile getirdi.

AK PARTİ’NİN BAŞARISINDA HİZMET HAREKETİ’NİN KATKISI BÜYÜK

Kerim, "Fethullah Gülen ve Kürt Sorunu" adlı kitabıyla ilgili olarak şu değerlendirmeleri yaptı: "Kürt bölgesinde ilk defa Fethullah Gülen Hocaefendi ile alakalı bir kitap çıktı. Kitapta, Hocaefendi’nin biyografisi, düşünceleri ve özellikle Kürt sorununa bakış açısı yer alıyor. Sayın Gülen ile Kürt bölgesinden ilk kez röportajı ben yaptım. Röportajda Hocaefendi, Kürt sorunu ile alakalı açık ve net bir şekilde düşüncelerini dile getirmişti. Yaptığım röportajı burada Kürt yazarların görüşüne sundum ve yorumlamalarını istedim. O düşüncelere de kitapta yer verdim. Böylece kitabın içeriği daha da zenginleşti.”

Kitapta, AK Parti’nin başarısında Hizmet Hareketi’nin rolünü de anlattığını dile getiren Kerim, “AK Parti’nin bugüne kadar başarılı olmasında Hizmet Hareketi’nin büyük desteği inkar edilemez. İlk yıllarında Türkiye’de iktidar partisi bazı grupların ipoteği altındaydı. Ama Hizmet Hareketi’nin de desteğiyle bu vesayetten kurtuldu. Bu konuda özellikle referandum süreci önemliydi. Kendisi için bir dönüm noktası olan referandumu, AK Parti, Hizmet Hareketi’nin desteğiyle kazandı." şeklinde konuştu.

GÜLEN’İN KÜRTÇEYE BAKIŞ AÇISI BENİ SEVİNDİRDİ

Hocaefendi ile yaptığı röportajdan çok keyif aldığını dile getiren Kürt gazeteci, Gülen’in verdiği cevapları ise çok samimi ve dürüst bulduğunu söyledi. Hocaefendi’nin özellikle Kürtçeye bakış açısının kendisini çok sevindirdiğini aktaran Kerim, "Hocaefendi'nin konuşmasının samimiyetine ve sadakatine inandım. Yani hiçbir soruya kaçamak cevap vermedi. Ama en etkilendiğim sözü ise 'Kürtçe ana sütü gibi helal’ cümlesi oldu. Bu beni bir Kürt olarak sevindirdi." ifadesini kullandı.

Hocaefendi’nin Halepçe Katliamı döneminde söylediği sözlere de dikkat çeken Kerim, "1989 yılında herkes Halepçe saldırısı karşısında sessizliğini korurken, Hocaefendi olaya sert bir şekilde tepki göstermişti.” dedi.

HİZMET OKULLARI BÖLGEDE ÇOK KALİTELİ EĞİTİM VERİYOR

Geçtiğimiz günlerde Rudaw yayın grubunun Türk okullarıyla ilgili yaptığı anketi de hatırlatan Rebwar Kerim, AK Parti hükümetinin kapatılmasını istediği okullarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Ankette, ‘Kürt bölgesindeki Hizmet okulları kapatılsın mı?’ şeklinde soru yöneltildi. Katılımcıların yüzde 80’i ‘hayır kapatılmasın’ dedi. Bu da bölge halkının verilen eğitimi beğendiğini ve okullara sahip çıktığını gösteriyor. Türk okullarının eğitim kalitesi zaten ortada; çok iyi eğitim veriliyor.”

Kürt gazeteci Kerim, “Buradaki Türk üniversitesinde okuyan bir öğrenci, 4-5 dil öğrenerek mezun oluyor. Ankete katılan insanlar, yetişen bu bilgili neslin farkındalar. Söz konusu anket, halkımızın Türkiye’deki iç siyasetin etkisine girmeyerek kendilerine yapılan hizmete sahip çıktığını da gösteriyor.” diyerek sözlerini tamamladı. CİHAN

Yorumlar