FED, para musluğunu 10 milyar dolar daha kıstı

ABD Merkez Bankası (FED), aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 35 milyar dolara düşürdü. FED, aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarını düşüreceğini ilk kez Aralık 2013 toplantısında açıklamış...

Google Haberlere Abone ol
FED, para musluğunu 10 milyar dolar daha kıstı

ABD Merkez Bankası (FED), aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 35 milyar dolara düşürdü. FED, aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarını düşüreceğini ilk kez Aralık 2013 toplantısında açıklamış ve Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere tutarı 75 milyar dolara düşüreceğini duyurmuştu. Son indirim ile birlikte FED, üst üste beşinci kez tahvil alımını azaltmış oldu.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2 günlük toplantısından sonra yapılan açıklamada, sıfıra yakın olan faiz oranında bir değişlik yapılmadı. FED, ABD ekonomisinin büyüme tahminini ise yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e çekti ama aynı zamanda yıl sonuna kadar işsizlik oranının önceki tahminlerden daha düşük olacağını öngördü. Tahvil alımlarını azaltma sebebi olarak da ekonominin büyümesi ve işgücü piyasasının ivme kazanmasını gerekçe gösterdi.

FED’in, sonbaharda tahvil alım programını sona erdirmesi bekleniyor. FOMC’un açıklamasında ekonominin son ayda toparlandığı, hane halkı harcamalarının artmasının ise olumlu karşılandığı belirtildi. Ancak konut sektöründeki toparlanmanın yavaş kaldığına dikkat çekildi. Açıklamadaki verilere göre yıl sonuna kadar işsizlik oranı yüzde 6,1’den yüzde 6’ya çekildi. 2015 sonuna kadar bu oranın yüzde 5,4 şeklinde olması tahmin ediliyor. Çünkü Vietnam Savaşı’nda gazi olan çok sayıda ABD vatandaşının emekli olması bekleniyor.

Enflasyon oranında ise yıl sonuna kadar yüzde 1,5 oranında kalması öngörüldü. Bir önceki tahminlerde ise oranın yüzde 1,4 oranında olması bekleniyordu.

FOMC kararları sonrası basın mensuplarının karşısına geçen FED Başkanı Janet Yellen, parasal genişleme konusunda önceden belirlenmiş bir istikametlerinin olmadığını ifade ederek, para politikasındaki detayları yıl içerisinde açıklanacağını belirtti. Yellen, faizler konusunda takip edilecek yolun ekonomik duruma bağlı olduğunu da kaydetti. Ekonominin hedefleri doğrultusunda ilerleme kaydettiğini belirten FED Başkanı, işsizlik oranının hala yüksel olduğuna da dikkat çekti.

FED açıklamasında sonra ABD Borsası yükseldi. Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 0,5, Dow Jones ise yüzde 0,4 değer kazandı.

CİHAN

Yorumlar