FED, musluğu kısmaya devam etti

Amerikan Merkez Bankası (FED), tahvil alım programını aylık 75'ten 65 milyar dolara düşürdü.

Google Haberlere Abone ol
FED, musluğu kısmaya devam etti

Amerikan Merkez Bankası (FED), tahvil alım programını aylık 75'ten 65 milyar dolara düşürdü. FED, Aralık ayı toplantısında da aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarını, Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere 75 milyar dolara düşürmüştü. FED yetkilileri, ABD’de istihdamın Aralık ayında yavaşlamasına rağmen ekonominin toparlandığını göz önünde bulundurarak varlık alımlarını azaltmaya devam etti.

İki günlük toplantı sonucunu açıklayan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yetkilileri, işgücü piyasa göstergelerinin karışık ve konut marketinin biraz yavaşladığını belirtti. Ancak hane halkı harcamları ve yatırımlarının son aylarda daha hızlı ilerlediğine dikkat çekildi. Açıklamada FED’in tahvil almaya başaldıktan sonra piyasanın "kümülatif ilerleme" gösterdiği vurgulandı.

FED, faiz oranlarında ise bir değişiklik yapmadı. Banka, işsizlik oranı yüzde 6,5’in üzerinde ve enflasyonun yüzde 2.5’in altında olduğu sürece faiz oranını sıfıra yakın tutacağını açıkladı. Bazı FED üyeleri, varlık alımlarının devam etmesi halinde yüksek enflasyon ve varlık balonunun şişmesine sebep olacağı kaygısını dile getirdi.

Para politikasının ekonominin ilerlemesine göre şekil alacağını belirten FOMC yetkilileri, gerektiği takdirde varlık alımlarını azaltacak.

Ben Bernanke, FED'deki son toplantısına başkanlık yapmış oldu. Şu anda başkan yardımcılığı görevini yürüten Janet Yellen, 1 Şubat’ta FED’in başına geçecek. Yellen, FED’in ilk kadın başkanı olacak. CİHAN

Yorumlar