FED Başkanı Yellen: Şu an için faiz artışına gerek yok

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, uzun süredir sıfıra yakın olan faiz oranlarını şuan için artırmaya gerek duymadıklarını belirtti. Washington'daki IMF toplantısında konuşan FED Başkanı Yellen, “Finans sektöründe...

Google Haberlere Abone ol
FED Başkanı Yellen: Şu an için faiz artışına gerek yok

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, uzun süredir sıfıra yakın olan faiz oranlarını şuan için artırmaya gerek duymadıklarını belirtti. Washington'daki IMF toplantısında konuşan FED Başkanı Yellen, “Finans sektöründe mali sıkıntıları giderilmemiş ve standart düzenlemeler yetersiz olsaydı, ekonomide oluşacak balonu engellemek için faiz oranlarını artırmaya hazırdık.” dedi.

Faiz artırımının enflasyon ve istihdam üzerinde olumsuz bir etki oluşturabileceği uyarısında bulunan Yellen, şayet elde kullanacak başka bir araç olmadığı zamanlarda faiz oranlarının artırılabileceğini ifade etti. Faiz oranlarının yükseltilmesinin ABD’deki iş piyasasının istikrarlı olması ve enflasyonun yılda yüzde 2 oranında kalmasına bağlı olduğunu kaydeden Yellen, “Ben, şu anda fiyatların istikrara ulaşması ve istihdamın artırılmasına odaklanan para politikasını, finansal istikrar kaygıları gidermek amacına saptırma ihtiyacı görmüyorum.” diye konuştu.

FED Başkanı Yellen, ayrıca finans krizine değinerek “FED, finans krizinde faiz oranlarını daha çabuk yükseltmiş olsaydı işsizlik hızla artmış olurdu. Ev sahipleri borçlarını doğrudan ödemek için daha çok zor durumda kalırlardı.” açıklamasını yaptı.

Bazı ülkelerde konut fiyatlarının yükseldiğine ve işsizlik hedeflerinin tutmadığına değinen Yellen, bu duruma çözüm olarak ihtiyati tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar