Fas'a Milletvekili ziyareti

FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili bilgi vermek üzere Fas’a gelen milletvekilleri, Rabat'ta temaslarını sürdürüyor

Google Haberlere Abone ol
Fas'a Milletvekili ziyareti
 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili bilgi vermek üzere Fas’a gelen TBMM heyeti, Rabat'ta temaslarını sürdürüyor.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, AK Parti Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi, AK Parti Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti ve HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan oluşan heyet, ülkedeki temasları çerçevesinde Türkiye’nin Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz, 2’inci Katip İbrahim Halil Saklı ve Yasama Uzmanı Fikriye Yakıştıran'ın eşliğinde, Adalet ve Kalkınma Partisini (PJD) ziyaret etti.

Türk heyetini, eski Dışişleri Bakanı ve PJD Muhammediye Milletvekili Saadettin el-Osmani, PJD Dış İlişkiler Sorumlusu Muhammed Yetim, PJD Dış İşleri Başkan Yardımcısı Abadile Maualayn ve PJD Rabat Milletvekili Abdusselam Belaji karşıladı.

FETÖ'nün faaliyetlerini anlatmak için bu ziyareti düzenlediklerini belirten Ercoşkun, sunumuna, Anadolu Ajansının (AA) hazırladığı "Adım Adım Darbe Girişimi" slayt gösterisiyle başladı.
Kardeş ülke Fas’ta bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Ercoşkun, iktidar ve muhalefet partilerinin milletvekillerinden oluşan heyetin hedefinin ilk ağızdan 15 Temmuz darbe girişimini anlatmak olduğunu dile getirdi.

FETÖ’nün darbe girişiminde 240 vatandaşın şehit olduğunu, 2 binden fazla kişinin de yaralandığını hatırlatan Ercoşkun, bu esnada şehit olan Faslı Cevat Merrun'un da iki ülke arasındaki kardeşliği tüm dünyaya gösterdiğini söyledi.

Ercoşkun, FETÖ'nün 1970’ten itibaren İslami bir cemaat olarak faaliyet gösteren bir yapı olduğunu fakat son yıllarda sahte delil ve dosyalarla mahkemelerden aldıkları kararlarla bürokrat, akademisyen ve siyasetçileri hapse atmaya kalktıklarını ve sivil darbe niteliği taşıyan bu eylemlerinde başarılı olamadıklarını anlattı.

FETÖ'nün sivil darbede başarılı olamayınca 15 Temmuz gecesi askeri darbeyle yönetimi ele geçirmeye çalıştığını aktaran Ercoşkun, tank, top ve uçaklarla saldırarak insanları ezdiklerini, helikopterlerle tarayarak bedenlerini parçaladıklarını ifade etti.

Darbe girişimi gecesi Meclis'te olduğuna işaret eden Ercoşkun, “Tüm partiler olarak toplandığımız Meclis çatısı altında darbeye karşı olduğumuzu açıklarken, uçaklarla Meclis'i bombaladılar. Bu darbe girişimi bize bu yapının DAEŞ gibi eli kanlı bir terör örgütü olduğunu göstermiştir.” dedi.

 "Burada bulunmamızın sebebi ülkenin menfaatini savunmak"

HDP Diyarbakır Milletvekili Tan da dönem dönem iktidarın Ortadoğu, Suriye, Irak, İsrail ve Filistin politikalarını şiddetli bir şekilde eleştirdiğini ancak bu darbe meselesinin farklı bir şey olduğunu belirterek demokrasilerde en önemli unsurun silah ve şiddete başvurmadan fikirleri dile getirmek olduğunu söyledi.

Demokrasilerde iktidarın iç savaş ve silahla değil halkı ikna ederek seçimler yoluyla elde edileceğini vurgulayan Tan, son dönemde Türkiye’de darbe yapan ve darbeyi destekleyen güçlerin Türkiye’de bir iç savaşı hedeflediklerini ve bunun herkes için büyük bir felaket olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin asla bir Suriye ve Irak olmasını istemediklerini vurgulayan Tan, "Burada bulunmamızın sebebi iktidarı desteklemek değil, ülkenin bütününün menfaatini savunmak içindir. Bunun için muhalefete devam ettiğimiz gibi demokrasiyi desteklemeye de devam edeceğiz.” dedi.
Ziyaretin ardından AA muhabirine açıklama yapan eski Fas Dışişleri Bakanı Osmani de şöyle konuştu:

“Farklı partilerden olan Türk milletvekillerinden, Türkiye halkının darbe girişimi hakkındaki düşüncelerini öğrendik. Fas, darbe girişimini başından itibaren kınadığını belirterek demokrasinin yanında yer almıştır. Sivil halka karşı tank, uçak ve helikopter gibi ağır silahlar kullanan ve 240 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan darbe girişiminde bulunanların terörist olduğu konusunda Türkiye ile hemfikiriz.”

Bakan Rabbah Türk heyetini kabul etti

Fas Ulaştırma, Teçhizat ve Lojistik Bakanı Abdulaziz Rabbah, başkent Rabat’taki makamında Türk heyetini kabul etti.

Türk heyeti adına darbe girişimini ve darbe girişiminden sonra yaşananları anlatan Ercoşkun, Bakan Rabbah’ın Türk heyetini kabul etmesinden dolayı memnuniyetlerini belirterek “Darbe girişimi sırasında TBMM’de milletvekillerimiz ile bir aradayken bizi ilk arayanların başında Faslı meslektaşlarım oldu, onlarla yaptığım telefon görüşmelerinde duygusal anlar yaşadım.” dedi.

Ulaştırma, Teçhizat ve Lojistik Bakanı Rabbah da Fas’ın, darbenin daha henüz başarısız olacağı belli olmadan darbe girişimini kınadığını belirterek “Fas prensipte askeri darbelere karşıdır, biz diğer bazı ülkeler gibi darbeyi kınamak için başarısız olmasını beklemedik çünkü darbelerin arkasında her zaman kötülük olduğunu biz de 1970’li yıllarda yaşayarak gördük.” diye konuştu.

AK Parti Hatay Milletvekili Şanverdi de Türk halkının demokrasiye ve seçtiği meşru hükümete verdiği destekle tüm dünyaya demokrasi dersi vererek tarih yazdığını söyledi.

Demokrasilerin özünün ve koruyucusunun halklar olduğuna dikkati çeken Şanverdi, "Türk halkı bu iradeyi ortaya koyarak dünyaya örnek olmuştur." değerlendirmesini yaptı.

FETÖ ve darbe girişimi sürecini anlatmak üzere Fas’ta bulunan Türk heyetinin temasları yarın sona erecek.

Yorumlar