Eyaletler ön şartsız çifte vatandaşlık için harekete geçiyor

Almanya'da Türk gençlere çifte vatandaşlık hakkını belli bir yaşa kadar tanıyan opsiyon modelinin kaldırılması için üç eyalet harekete geçiyor.

Google Haberlere Abone ol
Eyaletler ön şartsız çifte vatandaşlık için harekete geçiyor

Almanya'da Türk gençlere çifte vatandaşlık hakkını belli bir yaşa kadar tanıyan opsiyon modelinin kaldırılması için üç eyalet harekete geçiyor. Opsiyon modelinin herhangi bir ön şart koşulmadan kaldırılmasını isteyen Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Schleswig-Holstein eyaletleri Eyalet Temsilciler Meclisi’nde (Bundesrat) inisiyatif başlatacak.

Federal hükümetin çifte vatandaşlık hakkını koalisyon sözleşmesinde kabul etmesine rağmen hala bir adım atmaması eyaletleri harekete geçiriyor. Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yönettiği Baden-Württemberg (BW),Rheinland-Pfalz ve Schleswig-Holstein eyaletleri, ‘opsiyon modeli’nin tamamen ve şartsız kaldırılması için inisiyatif başlatacak. Üç eyalet Eyaletler Temsilciler Meclisi’nde 7 Mart 2014 tarihinde ortak girişimde bulunacaklar. "Opsiyon modelini devam ettirmek için mantıklı bir sebep yok." diyen Schleswig-Holstein İçişleri Bakanı Andreas Breitner (SPD), uygulamanın biran önce kaldırılmasını istedi.

Baden-Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney de konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada opsiyon modelinin tamamıyla kaldırılmasının sadece bu durumdan etkilenen kişilerin yararına olmayacağını söyledi. Öney, bu model kaldırıldığında yasal olarak karmaşık ve maliyetli işlemlere sahip olan eyalet idarelerinin yükünün de hafifletileceğini söyledi. Rheinland-Pfalz Uyum Bakanı Irene Alt da, Federal İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağını eleştirdi. Alt, “Opsiyon modeli, İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı gibi kısmi olarak değil tamamen kaldırılmalıdır. Bunun için inisiyatif başlatıyoruz." dedi.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, opsiyon modelini sadece Almanya’da doğan ve büyüyenler için mümkün kılmak istiyor. Burada doğma ve büyümeyi ise okul diploması gibi farklı şartlara bağlamak istiyor. Eyaletlerin inisiyatifini memnuniyetle karşıladığını söyleyen federal milletvekili ve partisinin iç politika sözcüsü Volker Beck (Yeşiller), "Opsiyon zorunluluğu ön şartsız ve yerine başka alternatifler sürmeden tamamen kaldırılmalı. SPD koalisyon sözleşmesinde yaptığı hatayı telafi etmek için bir şans daha elde etti." dedi.

Koalisyon ortakları SPD ve Birlik partileri CDU/CSU Almanya’da doğan yabancı gençlerin 23 yaşına kadar iki ülke vatandaşlığı arasında karar verme mecburiyeti getiren opsiyon modelini kaldırmayı kararlaştırmıştı. Fakat CDU’lu İçişleri Bakanı de Maizere’nin Almanya’da doğma şartına büyüme şartını da eklemesi SPD’yi rahatsız etmişti. Opsiyon modelini kaldıran yasa tasarısının Nisan ayına kadar Meclis’e gelmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar