Euobserver: Son gelişmeler, Erdoğan’ın Brüksel ziyaretinin tadını kaçırabilir

Avrupa Birliği’nin, Türkiye’deki yolsuzluk soruşturmalarına tepkisinin müzakere sürecini nasıl etkileyeceği tartışması yapacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Euobserver: Son gelişmeler, Erdoğan’ın Brüksel ziyaretinin tadını kaçırabilir

Avrupa Birliği’nin, Türkiye’deki yolsuzluk soruşturmalarına tepkisinin müzakere sürecini nasıl etkileyeceği tartışması yapacağı belirtildi. Brüksel merkezli muteber internet haber sitesi Euobserver’da yer alan habere göre 20 Ocak’ta Brüksel’de bir araya gelecek AB dışişleri bakanları, gayri resmi olarak Türkiye’de yaşananların müzakere sürecine muhtemel etkilerini tartışacak.

Andrew Rettman imzasıyla yayınlanan haberde, son gelişmelerle birlikte hükümetin yürüttüğü sürgün operasyonunun Başbakan Recep Tayyip Edoğan’ın 21 Ocak’ta Brüksel’e yapacağı resmi ziyareti tatsızlaştırabileceği ifade edildi. Polisteki geniş çaplı sürgün ve görevden almaların AB ile ilişkilerde geçtiğimiz aylarda açılan bir fasılla canlanma alametleri gösteren müzakere sürecini olumsuz etkileyebileceği belirtilen haberde AB’nin son günlerde üst üste yaptığı uyarı açıklamalarına yer verildi.

Haberdeki ilginç ayrıntılardan biri de sürgün operasyonlarının Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yürütüldüğü iddiası. Haberde, “Erdoğan’ın istihbarat servisi MİT tarafından yürütülen temizleme operasyonunda pazartesi ve çarşamba günleri 360’tan fazla polis şefi ya kovuldu ya da yerleri değiştirildi” denildi.

BARROSO, ERDOĞAN'I UYARABİLİR

AB kaynaklarına dayandırılan haberde dışişleri bakanları 20 Ocak’ta yolsuzluk operasyonuna ilişkin gelişmelerin müzakere sürecine muhtemel etkilerini tartışırken ertesi gün Brüksel’i ziyaret edecek Erdoğan da uyarılabilecek. Habere göre Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, uzun bir aradan sonra Brüksel’i ziyaret edecek olan Erdoğan’ı ikaz edebilir. Euobserver'a göre “ziyaret, Barroso’nun Erdoğan’a ‘uyan ve yaptıklarına son ver’ demesi için fırsat sağlayacak.”

Aynı AB kaynakları, Türkiye’de son günlerde yaşananların Brüksel’deki Türkiye dostlarının elini zayıflattığına işaret ediyor. AB Komisyonu’nun ilerleme raporlarının uzun süredir yolsuzluğa ısrarla vurgu yaptığı belirtilen haberde Erdoğan’ın geçen yıl Mayıs’ta başlayan Gezi Parkı olaylarına gösterdiği tepkiyle de birçok Avrupalıyı ‘şoke ettiği’ belirtildi.

Öte yandan AB’nin Türkiye üzerindeki nüfuzu büyük oranda azalmış bulunuyor. Rum Kesimi ve Fransa’nın itirazları yüzünden 35 müzakere faslının yarısı açılamıyor. CİHAN

Yorumlar