Eski istihbarat şefi Geiger: Merkel'in telefonunun dinlenmesi beni şaşırttı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Başbakan Angela Merkel’i de dinlediğinin belirlenmesi üzerine iki ülke arasında yaşanan gerilim, Münih Basın Kulübü’nün de gündemiydi. Alman istihbarat dairesi BND’nin eski şefi Prof. Dr. Hansjörg...

Google Haberlere Abone ol
Eski istihbarat şefi Geiger: Merkel'in telefonunun dinlenmesi beni şaşırttı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Başbakan Angela Merkel’i de dinlediğinin belirlenmesi üzerine iki ülke arasında yaşanan gerilim, Münih Basın Kulübü’nün de gündemiydi. Alman istihbarat dairesi BND’nin eski şefi Prof. Dr. Hansjörg Geiger, Merkel’in dinlenmesini akıllıca bulmadığını ve şaşırdığını söyledi. Amerikalıların ve İngilizlerin yeni bilgisayar programları geliştirerek samanlıkta iğne arar gibi veri yığınları arasında istedikleri bilgiye ulaşabildiklerini söyleyen Geiger, uluslararası saldırılara karşı mücadele etmek için ABD dâhil diğer ülkelerin istihbarat birimleriyle ortak çalışmaya mecbur olduklarını kaydetti.

Almanya Siber Güvenlik Konseyi Derneği Başkanı Arne Schönbohm ise, "Beni asıl şaşırtan Alman istihbaratının bu konuda çok az şey yapması oldu." dedi. Almanya'nın güvenlik stratejisinin yeterli olmadığını belirten Schönbohm, yeterli bütçe ayrılmamasından ve hükümetin ancak bir güvenlik açığı olduğunda harekete geçmesinden yakındı. Teknolojik alanda çok hızlı gelişmeler yaşandığını anlatan bilişim güvenlik uzmanı, "Biz çözüm bulana kadar diğerleri bir sonraki seviyeye yükseliyor." dedi.

Schönbohm, eski başkan Geiger'e, dinleme skandallarını neden Alman istihbaratından değil de başkalarından öğrendiklerini sordu. Bu soruya "Ne yapmalıydık?" şeklinde yanıt veren Geiger, konuyu Snowden'ın Rusya'dan Batı Avrupa’ya getirilmesine getirdi. Snowden'ın Rusya'nın elinde bir koz olabileceğini anlatan Geiger, ABD'nin onun batıya geçişine izin vermemesini anlayamadığını belirtti. Almanya'nın güvenlik imkânlarının ABD ile kıyaslanamayacağını söyleyen eski istihbarat şefi, ülkelerin birbirlerini dinlemelerini önlemek için NATO içinde bir antlaşma yapılmasını önerdi.

CİHAN

Yorumlar