"Esed yönetiminin kimyasal silah kullandığına dair güçlü deliller var"

İnsan Haklar İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Esed yönetiminin, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde kimyasal silah kullandığına dair kuvvetli delillerin olduğunu bildirdi. Örgüt, Suriye’nin kimyasal silahlar raporunun BM Güvenlik Konseyi’ne...

Google Haberlere Abone ol
"Esed yönetiminin kimyasal silah kullandığına dair güçlü deliller var"

İnsan Haklar İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Esed yönetiminin, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde kimyasal silah kullandığına dair kuvvetli delillerin olduğunu bildirdi. Örgüt, Suriye’nin kimyasal silahlar raporunun BM Güvenlik Konseyi’ne gönderilmesi çağrısını yineledi.

Örgütün yayınladığı raporda yönetime bağlı helikopterlerin geçen ayın ortalarında Suriye’nin kuzeyindeki üç kasabayı kimyasal gazlar ile vurduğu kaydedildi. Varil bombalarının içine yerleştirilen zehirli klor gazı ile Hama’nın Kefer Zeyta beldesi ile İdlib’in Altmanah ve Telmns bölgelerinin hedef alındığı belirtildi. Raporda ayrıca Esed yönetiminin helikopter ve savaş uçaklarına sahip taraf olduğuna dikkat çekildi. Esed yönetiminin kimyasal silah kullandığı ile ilgili olarak, aralarında 5 sağlık görevlisinin olduğu 10 kişi ile yapılan görüşmeler, saldırı esnasında çekilmiş video görüntüleri ve fotoğrafların yer aldığı kaydedildi.

İnsan Hakları Örgütü endüstriyel gazların bir silah olarak kullanıldığı ifade edilerek bunun kimyasal silahları yasaklayan uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğu vurgulandı.

Saldırının tanıklarının açıklamalarına yer verilen raporda, bombardıman öncesi helikopterlerin görüldüğü, ardından patlama ve garip bir koku sonrasında solunum yolu boğulma vaakalarının yaşandığı anlatılıyor.

Doktorlar, kimyasal saldırıdan 500 kişinin etkilendiği bunlardan 11’inin hayatını kaybettiği bilgisini veriyor.

Raporun son bölümünde ise Ağustos ayında aralarında çocukların da olduğu yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği kimyasal saldırı sonrasında, Esed yönetiminin zehirli gazları kullanmasından endişe ettiğine dikkat çekildi.

CİHAN

Yorumlar