Esed: Rusya tüm Ortadoğu’yu kurtardı

Suriye lideri Beşşar Esed, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarını dördüncü kez veto ederek, sadece Suriye’yi değil, tüm Ortadoğu’yu Batı'nın hegemonyasından kurtardığını söyledi.3 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı...

Google Haberlere Abone ol
Esed: Rusya tüm Ortadoğu’yu kurtardı

Suriye lideri Beşşar Esed, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarını dördüncü kez veto ederek, sadece Suriye’yi değil, tüm Ortadoğu’yu Batı'nın hegemonyasından kurtardığını söyledi.

3 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıklayan Esed, Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin’le Şam’da bir araya geldi. Suriye liderine göre Rusya, tüm dünyada istikrar ortamının oluşmasına katkı sağlıyor.

Rusya’nın yeniden elde ettiği güçlü pozisyonda Putin’in katkısının büyük olduğuna değinen Esed, “O Rusya’nın pozisyonunu dünyada yeniden elde etmesinde rol oynadı. Bu Sovyetler Birliği dönemine göre çok daha önemli…” dedi.

Rusya Çin’le birlikte önceki gün BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’de işlenen savaş suçlarının Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmesi için 60’a yakın ülkenin sunduğu öneriyi veto etti. Bu BM Güvenlik Konseyi üyeleri Rusya ve Çin’in Suriye ile ilgili veto ettiği dördüncü karar tasarısı olarak tarihe geçti.

Fransa’nın hazırladığı tasarıda Esed rejimi ya da muhaliflere herhangi bir atıfta bulunmadan kriz sürecinde işlenen savaş suçları ya da insan hakları ihlallerinin uluslar arası ceza mahkemesince incelenmesini öngörüyordu. BM Rusya Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, tasarıyı Suriye’ye askeri müdahale için bir ön hazırlık yapma girişimi olarak eleştirdi.

Mart 2011’den bu yana Suriye’de yaşanan iç savaş 21 Ağustos 2013’de kimyasal silah kullanılarak 1400 kişinin ölümüne neden olunduğu gerekçesi ile daha da kötüye gitti. BM verilerine göre şimdiye kadar 160 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 2013 Eylül ayında Rusya ve ABD, Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi konusunda mutabakata vardı. Haziran 2014 sonuna kadar ülke tamamı ile kimyasal silahlardan arındırılmış olacak.

Rogozin görüşmede seçimlerin sadece Suriye’de anayasal yapının güçlenmesi değil, tüm Ortadoğu’nun barışına katkı sağlaması açısından önemli olduğunu belirtti. Rusya Başbakan Yardımcısı, diğer ülkelerin iradeleri üzerine dayatmada bulunulmasına ve renkli devrimlerin ihracına karşı olduklarını teyit etti.

Suriye lideri Esed, babası Hafız Esed’in 2000’de ölümü üzerine göreve gelmiş ve iki dönem başkanlık görevi yaptı. 17 Temmuz’da görev süresi dolacak Esed, yeniden seçilmesi durumunda 7 yıl daha iktidarda kalacak. CİHAN

Yorumlar