Eroğlu: Rum tarafı geçmişte sağlanan yakınlaşmaları reddediyor

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Kıbrıs Türk tarafı olarak Rum tarafına 5 adımlık bir yol haritası sunduklarını söyledi. Eroğlu, daha önce üzerinde anlaşma sağlanan konuları Rum tarafının reddettiğini kaydetti. Eroğlu ve Rum Yönetimi...

Google Haberlere Abone ol
Eroğlu: Rum tarafı geçmişte sağlanan yakınlaşmaları reddediyor

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Kıbrıs Türk tarafı olarak Rum tarafına 5 adımlık bir yol haritası sunduklarını söyledi. Eroğlu, daha önce üzerinde anlaşma sağlanan konuları Rum tarafının reddettiğini kaydetti.

Eroğlu ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis bugün ara bölgede yeniden bir araya geldi. Görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın açıklaması yapan Derviş Eroğlu, bugünkü liderler görüşmesinde, her iki tarafın güven yaratıcı önlemler konusundaki önerilerine cevaplar verildiğini ifade etti.

Müzakerelerin geleceği ile ilgili 5 adımlık bir yol haritasının Türk tarafınca masaya sunulduğunu ve Rum tarafının bunu değerlendireceğini kaydeden Eroğlu, geçmişte sağlanan yakınlaşmaları Rum tarafının reddettiğini yineledi.

“AÇILACAK HER KAPI, BELLİ BİR KADROYA İHTİYAÇ DUYAR”

Lefkoşa’da 3 açık sınır kapısı bulunduğunu ve yeni kapıların açılmasının gündemde olduğunu ifade eden Eroğlu, her açılan kapının polis ve gümrük memurları dâhil belli bir kadroya ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Eroğlu, ilk önce bu kapıların açılmasına ihtiyaç olup olmamasına bakılacağını, konunun ayrıca askeri makamları da ilgilendirdiğini söyledi.

Şimdi Lefkoşa’da bazı kapıların açılması fikrinin ortaya çıktığını, iki kapının açılması ve orada giriş-çıkışı kontrol edecek kadroların hazırlanmasının basit olmadığını söyleyen Eroğlu, Lefke Kapısı’nın açılmasının Rum tarafına daha çok fayda sağlayacağını ifade etti. Eroğlu, Rumlardan Rum hükümetine bu müracaatlar da bulunduğunu belirterek, bu konunun değerlendirilmesinin öne alındığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, 24 Temmuz’da ara bölgede bulunan, kayıp şahıslarla ilgili çalışmalarda kullanılan laboratucarı birlikte ziyaret etme kararı aldı.

BİR SONRAKİ GÖRÜŞME 24 TEMMUZ'DA

Ara bölgedeki Lefkoşa Havalimanı İdari Binalarında yer alan görüşmenin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da açıklama yaptı.

Buttenheim, liderlerin bir sonraki görüşme tarihi olan 24 Temmuz Perşembe günü toplantı saati öncesi Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuvarı’nı (biyolojik profil elde etmek için kazılar sonucunda çıkarılan kalıntıların analiz edildiği yer) birlikte ziyaret etme kararı aldığını belirtti.

Liderlerin temsilciler seviyesinde güven artırıcı önlemler konusunda ek bir toplantı yapılmasına da karar verdiğini kaydeden Buttenheim, söz konusu toplantıda ayrıca bir sonraki liderler toplantısına hazırlık amacıyla, tarafların yaptığı öneriler temelinde ileriye nasıl gidilebileceği ve yöntemin tartışılmasının da öngörüldüğünü ifade etti. CİHAN

Yorumlar