Eroğlu: Müzakerelerden 3-5 ay içerisinde müspet bir sonuç almayı bekliyoruz

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerden 3-5 ay içerisinde müspet bir sonuç almayı beklediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Eroğlu: Müzakerelerden 3-5 ay içerisinde müspet bir sonuç almayı bekliyoruz

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerden 3-5 ay içerisinde müspet bir sonuç almayı beklediklerini söyledi. Eroğlu, “Ortak bir devlet kurulması için müzakereler devam ediyor. Bu müzakerelerin çok uzun süreceğini düşünmüyoruz. Halkımız müzakereleri izlemekten yoruldu.” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Rum kesimini üye yaparak büyük bir hata işlediğini kaydeden Eroğlu, bu kararın Kıbrıslı Rumların uzlaşmazlığını arttırdığını söyledi.

Eroğlu anlaşma sağlanmasının AB’ye doğrudan ticaret yapamayan ve AB ülkelerine girecek olan ürünlere ek vergi uygulanmasından dolayı rekabet gücünü kaybeden Kıbrıs Türk tarafı için ambargoların kalkması anlamına geldiğini kaydetti. Buna karşın, Rum kesiminin bu durumda herhangi bir kayıp yaşamayacağını da sözlerine ekledi.

AB’NİN YENİ GİRİŞİMİ

AB tarafından 2004 yılında Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kısmen kaldırılması için hazırlatılan, ancak hayata geçirilmeyen "Doğrudan Ticaret Tüzüğü" konusunda yapılan yeni girişimlere de işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Avrupa Birliği içerisinde bazı grupların önerisi var, Rum tarafı bunu engellemek için faaliyete geçti.” dedi.

Eroğlu, Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında yürütülen müzakerelerde bugüne kadar Rum Yönetimi’nden 7 başkan ve KKTC’den 3 cumhurbaşkanının görev aldığını ancak bir sonuca ulaşılamadığını hatırlattı. Derviş Eroğlu ayrıca Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e seçimi kazanmasından iki gün sonra görüşmelere başlama teklifinde bulunmasına rağmen, ancak bir yıl sonra bunun gerçekleştiğini ifade etti.




CİHAN

Yorumlar