Eroğlu: Kıbrıs sorunu Türkiye’deki son olaylardan etkilenmiş değildir

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, son günlerde hareketlilik kazanan Kıbrıs sorununun Türkiye’de yaşanan son gelişmelerden etkilenmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Eroğlu: Kıbrıs sorunu Türkiye’deki son olaylardan etkilenmiş değildir

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, son günlerde hareketlilik kazanan Kıbrıs sorununun Türkiye’de yaşanan son gelişmelerden etkilenmediğini söyledi. Eroğlu, Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin iç sorunlarından cesaretlenerek olası aşırı taleplerde bulunmasını kabul etmeyeceklerini belirterek, “Türkiye’nin de bu sorunları yargıya intikal etmiştir. Türkiye’de hükümetin yargıda tarafsızlık ilkesine olanak vermesiyle bu iç sorununun kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum.” dedi.

Derviş Eroğlu, Türkiye’de yolsuzluk operasyonu ile başlayan sürecin son haftalarda hareketlilik kazanan Kıbrıs sorununu etkilemeyeceğini ifade etti. Türkiye haricinde Kıbrıs politikalarını kendilerinin yürüttüğünü belirten Eroğlu, “Kıbrıs sorunu Türkiye’de yaşanılan son olaylardan etkilenmiş değildir.” dedi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, her ülkede olduğu gibi iç sorunu olan bir Türkiye’nin de olabileceğine vurgu yaptı. Rumların, Türkiye’de yaşanan olumsuzluklardan faydalanarak aşırı taleplerde bulunabileceğini aktaran Eroğlu, Rumların olası bu isteklerinin kabul edilemeyeceğinin bilinmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de yaşanan bu sıkıntılı sürecin kısa sürede atlatılacağına inandığını dile getiren Eroğlu, konunun yargıya intikal ettiğini, hükümetin de yargının tarafsızlık ilkesi çalışmalarına olanak vermesiyle en kısa zamanda halledileceğini düşündüğünü ifade etti.

“BM, PRESTİJ KABI ENDİŞESİ NEDENİYLE RUSYA’DAN ÇEKİNİYOR “

Kıbrıs konusunda Ocak ayında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne bir rapor sunulacağını bildiren Derviş Eroğlu, Ban Ki-mun ile bir telefon görüşmesi yaptıklarını kaydetti.

Yaptıkları görüşmede objektif olunması hususunda talepte bulunduğunu aktaran Eroğlu, "BM Genel Sekreteri, genellikle raporlarında objektif olmuyorlar. Ne süt yansın, ne kebap yansın misali dengeli bir rapor verirler. Neden Güvenlik Konseyi'ni veto etme yetkisi olan Rusya’nın vetosuyla karşılaşmaktan korkuyorlar; Bu onlara herhalde prestij kaybı olarak geliyor. BM Rusya’dan çekiniyor." şeklinde konuştu.

Annan Planı’nda Kofi Annan’ın Rusya’nın vetosuyla karşılaştığı raporların hala raflarda olduğuna vurgu yapana Eroğlu, şu anda verilecek olan raporun ne Rumları ne de kendilerini tatmin edeceğini belirtti. Rumların oyunbozan taraf olduklarına işaret eden Derviş Eroğlu, “Aslında oyun bozan taraf Rum tarafıdır ama bunu yazmayacaklarından eminim. Rusya’dan korktukları için prestij kaybetmekten korkuyorlar.” ifadelerini kullandı.

“ORTAK AÇIKLAMA KONUSU MASKARALIĞA DÖNDÜ”

Müzakerelerin başlaması için ortak metne hiç gerek olmadığını savunan Derviş Eroğlu, cumhurbaşkanı seçildiği zaman kendisine Kıbrıs müzakerelerine kaldığı yerden devam edilip edilmemesi gerektiğinin sorulduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri’ne mektup yazarak görüşmelerin bırakıldığı yerden devam etmesi hususunda taahhüt verdiğini kaydeden Eroğlu, "Rum lider Anastasiadis, bu taahhüdü vereceğine ortak açıklama maskaralığını ortaya çıkarmıştır. Bu iş artık maskaralığa dönüştü. BM, Rumlar üzerine bir baskı yapmalıdır ki onlar da artık bu maskaralığa son versinler." diye konuştu.

"TÜRKİYE AKDENİZ'DE SİSMİK ARAŞTIRMALAR YAPIYOR"

Rumların, geçen hafta Barbaros Hayrettin Paşa’yı Akdeniz’de sismik araştırmalarda bulunduğunu gerekçesiyle BM’ye şikâyet ettiklerini hatırlatılan Eroğlu, Barbaros Hayrettin Paşa’nın sismik araştırma çalışmalarında bulunduğunu da doğruladı. Eroğlu, "Türkiye’nin Akdeniz’de sismik araştırmalarına devam ediyor. Bu iş gizli olmaz." dedi. CİHAN

Yorumlar