Eroğlu: Anastasiadis ile bazı konularda görüş farklılığımız var

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde siyasi eşitlik ve federal yürütme konularından hassasiyetlerinin olduğunu söyledi. Eroğlu, Anastasiadis ve ekibinin ise federal yürütme ile ilgili yetki ve seçim konusunda farklı görüşleri...

Google Haberlere Abone ol
Eroğlu: Anastasiadis ile bazı konularda görüş farklılığımız var

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde siyasi eşitlik ve federal yürütme konularından hassasiyetlerinin olduğunu söyledi. Eroğlu, Anastasiadis ve ekibinin ise federal yürütme ile ilgili yetki ve seçim konusunda farklı görüşleri bulunduğunu kaydetti

Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'le ara bölgede görüştükten sonra KKTC'de basın açıklaması yaptı.

Yaklaşık 3,5 saat süren görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda konuşan Eroğlu, yönetim ve güç paylaşımı konusunda Türk ve Rum tarafları arasında görüş ayrılığı bulunduğunu belirtti. Eroğlu, bu konuda müzakere masasına konan konuların tartışılmaya devam edeceğini kaydetti.

Eroğlu, yönetim ve güç paylaşımının yanı sıra teknik komitelerin çalışmaya başlaması, güven artırıcı önlemler, yakınlaşmalar gibi konuların ele alındığını belirtti.

“FARKLI GÖRÜŞLER VAR”

Siyasi eşitlik ve federal yürütme konularında hassasiyetleri bulunduğunu, özellikle geçmişte sağlanan mutabakatların bir kısmının yeni başkan tarafından dikkate alınırken, bir kısmının alınmadığını belirten Eroğlu, Anastasiadis ve ekibinin, federal yürütme ile ilgili yetki ve seçim konusunda farklı görüşleri bulunduğunu kaydetti. Eroğlu, bu konudaki görüşlerini ortaya koyduklarını söyledi.

Siyasi eşitlikle ilgili başkanlık seçimi konusunda düşüncelerini ortaya koyduklarını belirten Eroğlu, bu konuda iki taraf arasında farklılıklar bulunduğunu ifade etti. Eroğlu, bu konuların müzakere heyetleri tarafından tekrar tartışılacağını kaydetti.

“YAKINLAŞMALARDAN SAPMALAR”

Yakınlaşma sağlanan konuları gündeme getirdiklerini söyleyen Eroğlu, Hristofyas ile gerçekleştirilen görüşmelerde bazı yakınlaşmaların sağlandığını, yeni dönemde bu yakınlaşmalardan sapmalar olduğunu, bu konudaki görüşlerini Anastasiadis’e aktardıklarını, rahatsızlıklarını ilettiklerini ifade etti.

Teknik komiteleri de gündeme aldıklarını belirten Eroğlu, “Bizim teknik komitelerimiz isimlendirilmiş çalışmaya hazır olduğu halde, Rum tarafı henüz isimlendirme yapmadığı için teknik komiteler bir türlü bir araya gelememiştir. Rum tarafının isimlendirmeyi süratlendirerek, teknik komitelerin çalışır duruma gelmesi yönündeki düşüncelerimizi de paylaştık.” diye konuştu.

Güven artırıcı önlemlere de değinildiğini belirten Eroğlu, konunun ileride tekrar görüşüleceğini, dolayısıyla fazla derinlemesine tartışılmadığını ifade etti. Eroğlu, güven artırıcı önlemlerin müzakere masasına geldiğini, ancak hangi konunun görüşüleceğine karar verilmediğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar