Eroğlu: AİHM kararı müzakerelere kara gölge düşürdü

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi, 1974 Kıbrıs Harekatı’ndan dolayı Güney Kıbrıs’a 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etmesini siyasi bir karar olarak değerlendirdi. Eroğlu,...

Google Haberlere Abone ol
Eroğlu: AİHM kararı müzakerelere kara gölge düşürdü

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi, 1974 Kıbrıs Harekatı’ndan dolayı Güney Kıbrıs’a 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etmesini siyasi bir karar olarak değerlendirdi.

Eroğlu, “Böyle bir kararın böyle bir zamanda alınması müzakerelere gölge düşürdü… Rum’un elini güçlendirmeye yönelik bir hareket.” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün bir kabulü esnasında yaptığı açıklamada, AİHM'nin Türkiye aleyhinde verdiği tazminat kararını değerlendirdi.

AİHM kararının siyasi bir karar olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Müzakerelerin öze yönelik tekrar başlatıldığı bir dönemde böyle bir kararın alınması Rum uzlaşmazlığını artırarak AB’nin de taraf olduğu izlenimi yaratacak bir davranış.” diye konuştu.

Böyle bir kararın böyle bir zamanda alınması müzakerelere bir kara gölge düşürdüğünü dile getiren Derviş Eroğlu, müzakereler başlarken İngiltere’nin Güney Kıbrıs’ın liderini İngiltere’ye davet ederek üslerle ilgili karar imzaladıklarını hatırlattı. Eroğlu, bunların Rum’un elini güçlendirmeye yönelik hareketler olduğunu kaydetti.

Eroğlu, dış dünyanın Kıbrıs’ta anlaşma arzusunda olması halinde özellikle AB başta olmak üzere bu gibi hareketlerde dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Rum tarafını şımartarak bir anlaşmaya varılacağını düşünmenin yanlış olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta eşit iki halk olduğunu, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda yaşamak ve özgürlük için yıllarca mücadele ettiğini ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN BU KARARLA AB'YE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMEZ"

Cumhurbaşkanı Eroğlu başka bir soru üzerine, Türkiye'nin AB ile ilişkileri devam ettiğini, Doğu Bloku ülkelerinin AB’ye girmesine rağmen, geçmişte Doğu Bloku'na karşı AB’nin bekçisi olan Türkiye'nin halen bekletilmekte olduğunu vurguladı.

Eroğlu, bu kararla Türkiye’nin AB’ye bakış açısının değişeceğine inanmadığını da belirtti. CİHAN

Yorumlar