Eroğlu: AB ve vatandaşlık konuları bizim için hayati önem taşıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün müzakere masasında Avrupa Birliği (AB) vatandaşlığı konularındaki düşüncelerini ifade ettiklerini söyledi. AB ve vatandaşlık konularının kendileri için hayati önem taşıdığını belirten Derviş...

Google Haberlere Abone ol
Eroğlu: AB ve vatandaşlık konuları bizim için hayati önem taşıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün müzakere masasında Avrupa Birliği (AB) vatandaşlığı konularındaki düşüncelerini ifade ettiklerini söyledi. AB ve vatandaşlık konularının kendileri için hayati önem taşıdığını belirten Derviş Eroğlu, "Yapılacak anlaşmanın AB birincil hukuk çerçevesinde olması bizim için fevkalade önemli. Bir anlaşma yaptıktan sonra yine mahkemelerde karşı karşıya gelmek istemiyoruz." dedi.

Eroğlu, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüştükten sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın açıklaması yaptı. Eroğlu, AB ve güven arttırıcı önlemlerle ilgili olarak önerilerini Rum heyeti ile paylaştıklarını kaydetti. Bugün görüştükleri konuları Pazartesi günü tekrar ele alacaklarını aktaran Derviş Eroğlu, iki taraftan teknik komitelerin güven artırıcı önlemlerle ilgili görüşlerini ortaya koyduklarını belirtti.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLERİN BAZILARINDA YAKINLAŞMA VAR

Güven artırıcı önlemlerin bazılarında yakınlaşma olduğunu ifade eden Eroğlu, "Mesela Kayıp Şahıslar (Komitesi) ziyareti ikimizin de gündeminde olan bir öneriydi. Bu konuda mutabakatımız vardı. Bazı güven artırıcı önlemlerde, özellikle Anastasiadis'in (önerisini) yapmış olduğu güven atırıcı önlemlerde bizden uzak olduğu için anlaşma olmamıştır. Maraş konusunu da artık söylemeye gerek yok. Bizim ısrarla reddettiğimiz onun da ısrarla müzakere masasında getirdiği bir öneri olduğunu artık herkes öğrenmiştir. Dolayısıyla bu konu bu şekilde kalmıştır." diye konuştu.

"AB VE VATANDAŞLIK KONULARI BİZİM İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

AB ve vatandaşlık konusunun kendileri için büyük önem taşıdığının altını çizen Eroğlu, A"B konusunda kalıcı delegasyonlar anlaşmanın birincil hukuk olmasın bizim için hayati önem taşıyan önerilerdir." dedi. Rum tarafının bu konularda daha değişik yaklaşımı olduğuna vurgu yapan Eroğlu, yapılacak anlaşmanın AB birincil hukuk çerçevesinde olmasının önemine değindi.

"MAHKEMELERDE TEKRAR KARŞILAŞMAK İSTEMİYORUZ"

Bir anlaşma yaptıktan sonra yine mahkemelerde karşı karşıya gelmeyi istemediklerine işaret eden Eroğlu, "Yoksa AB iki bölgeli iki toplumlu siyasal eşitliği dayalı bir federal cumhuriyet olduğunu benimsemezse, bizim yapmış olduğumuz bu anlaşmayı kalıcı olarak görmezse o zaman biz AB'ye girmiş olan Güney Kıbrıs'ın altına girmiş oluruz. Halbuki bizim yapacağımız anlaşmamız yeni bir ortaklık devleti olacaktır." şeklinde konuştu.

Bugünkü toplantı sakin ve verimli geçtiğini söyleyen Eroğlu, Pazartesi günü Rum liderle tekrar bir araya geleceğini de sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar