Ermeni tasarısı bir kez daha ABD Senatosu'nda

ABD’li iki senatör 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlayan Ermeni tasarısını Senato’ya sundu.

Google Haberlere Abone ol
Ermeni tasarısı bir kez daha ABD Senatosu'nda

ABD’li iki senatör 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlayan Ermeni tasarısını Senato’ya sundu.

Geçmiş dönemde ABD ile Türkiye ilişkilerinde gerilime neden olan Ermenistan’a yönelik soykırım iddialarını içeren tasarı, bir kez daha ABD Senatosu’nda gündeme geldi. Tasarı, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Partili Senatör Robert Menendez ile Cumhuriyetçi Partili Senatör Mark Kirk tarafından sunuldu.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Menendez, sözde Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilemeyecek korkunç bir gerçek olduğunu iddia etti. Menendez, “soykırımın” benzer hadiseler yaşanmaması adına tanınması, öğretilmesi ve anılması gerektiğini dile getirdi. Senatör Mark Kirk ise, insan hakları konusunda liderlik yapmak adına ABD’nin sözde Ermeni Soykırımı’nı tanıyan Avrupa Birliği ve diğer 11 NATO müttefikine katılması gerektiğini ifade etti.

İlk olarak Senato Dış ilişkiler Komitesi’nde görüşülmeye başlanacak olan tasarı, ABD Başkanı Barack Obama’ya sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili tüm gerçeklerin Türkiye tarafından tanınmasını içeren, adil, yapıcı, istikrarlı ve sağlam Türkiye-Ermenistan ilişkilerine yönelik çalışma yapması çağrısında bulunuyor.

Tasarının Senato Dış ilişkiler Komitesi’nden geçmesi durumunda Senato Genel Kurulu’nda görüşülebilmesi için Senato Çoğunluk liderinin onayından geçmesi gerekiyor. Onayın gerçekleşmemesi durumunda tasarı genel kurulda oylanamıyor.
CİHAN

Yorumlar