Ergun Özbudun: Evet iyileşme var, ama yetmez

Türkiye´deki dini özgürlükler ve azınlıkların durumu Berlin’deki iki günlük bir konferansta masaya yatırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Ergun Özbudun: Evet iyileşme var, ama yetmez

Türkiye´deki dini özgürlükler ve azınlıkların durumu Berlin’deki iki günlük bir konferansta masaya yatırıldı. Programa katılan Prof. Ergun Özbudun, Türkiye'de dini azınlıkların özgürlükleri konusunda küçük de olsa iyileştirmeler olduğunu söyledi ve ekledi: “Evet, ama yetmez.”

Türkiye´deki dini özgürlüklerin durumu dün ve önceki gün başkent Berlin´de düzenlenen uluslararası bir konferansla masaya yatırıldı. Konferansı ABD'deki Rum lobisinin de desteği ile Amerika Ekümenik Patrikhaneliği ve AB'deki Patrikhanelerin işbirliği ile gerçekleştirdi. Türkiye´den de çok sayıda ismin konuştuğu konferansta, dini azınlıkların yanı sıra Alevi ve Sünnilerin din özgürlüğü konuşuldu.

2. Archon Uluslararası Dini Özgürlük Konferansı'na başlık olarak “Duvarları Yıkmak” seçildi. Bu başlık, Berlin´i 28 yıl böldükten sonra1989 yılında yıkılan Berlin Duvarı'na atıf yapılarak seçildi. Açılışta eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton´ın video mesajı yayınlandı.

Konuşmacılar ise hem Türkiye´deki dini özgürlüklerin ve azınlıkların durumu, hem de güncel konularda görüş belirtti. Programa katılan Prof. Ergun Özbudun, Türkiye'de dini azınlıkların özgürlükleri konusunda küçük de olsa iyileştirmeler olduğunu söyledi ve ekledi: “Evet, ama yetmez.”

SADECE AZINLIKLARIN DEĞİL, ÇOĞUNLUĞUN DA SORUNU VAR

İyileştirmelerin devamını isteyen Özbudun, sadece gayrimüslim dini azınlıkların değil, Aleviler gibi Müslüman kesimlerin de dini hakları konusunda sıkıntıları olduğunu söyleyerek zihniyet değişimine duyulan ihtiyaca dikkat çekti. Star Gazetesi yazarı Mustafa Akyol da, Türkiye´de dini azınlıkların yanısıra Sünniler gibi dini çoğunlukların da dini özgürlükler konusunda sıkıntılar yaşayabildiğini kaydetti.

Akyol, bu gibi sorunların sadece Türkiye´de değil, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerde de yaşandığını vurgulayarak, sorunu bölgedeki milliyetçi bakışla izah etti.

Gazeteci Andrew Finkel ise Heybeliada Ruhban Okulu´nun açılmamasını iktidar oyunlarına bağladı.

Finkel, bu okulun açılmasının iktidar sahiplerinin kendi halkı üzerindeki kontrol gücünün gerilemesine yol açacağını ileri sürdü. Finkel, Türkiye´de toleranstan bahsedenlerin aslında kendi inanç ve kanaatleri için alan açmak istediğini savundu.

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de konuşmasında, en nefret ettiği kelimelerden birinin tolerans kelimesi olduğunu söyledi. Erdemir, “Toleransta sanki lütuf var, bir diğerini eşit görmeme var. Bizim buna değil, herkese eşit yaklaşan, aynı göz hizasında konuşan bir anlayışa ihtiyacımız var.” dedi.

ORTAYLI: ATATÜRK´ÜN AYASOFYA KARARI İNSANCIL

Konferansta dile getirilen konulardan biri de Ayasofya meselesi oldu. Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi fikrine karşı çıkılan programda Prof. İlber Ortaylı, Ayasofya'nın 4 Kasım 1934´te Atatürk tarafından müzeye çevrilmesini insancıl bir karar nitelendirdi.

Bu statünün korunmasının Türkiye için doğru olacağını söyleyen Ortaylı, Ayasofya'nın insanlık için mimari bir anıt olduğunu ve Yunandan ziyade Roma sanatını temsil ettiğini dile getirdi. Tarihçi, “Ayasofya 900 sene kilise, 500 sene de cami olarak kaldı. Türkiye bugünkü statüsünü korumakla akıllı davranacaktır.” şeklinde konuştu.

Zaman Gazetesi yazarlarından Şahin Alpay da, inanç özgürlüğünün sadece inanma değil, inanmama özgürlüğünü de kapsadığını söyledi. Alpay, toplantının Türkiye'de de yapılmasını istedi.

Konferansa; ABD, bazı AB ülkeleri ve Yunanistan´dan katılan çok sayıda azınlık temsilcisi, insan hakları savunucuları, diplomat, siyasetçi ve dini liderin yanısıra Türkiye´den de 20´nin üzerinde konuşmacı katıldı.

Türkiye´den katılan konuşmacılar arasında şu isimler yer aldı: Diyanet İşleri Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Paçacı, Prof. Ayhan Kaya, insan hakları savunucusu Mine Yıldırım ve Fatma Benli, Alevi Kuruluşları Başkanı Doğan Bermek, Agos gazetesinden Rober Koptaş, Osman Can, Levent Köktaş, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hakimi ve Milletvekili Rıza Türmen. CİHAN

Yorumlar