Erdoğan, Putin’le Soçi’de bir araya geldi (2)

Rusya’da yapılacak Kış Olimpiyatları açılış töreni için Soçi’ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, Putin’le Soçi’de bir araya geldi (2)

Rusya’da yapılacak Kış Olimpiyatları açılış töreni için Soçi’ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi. Putin, görüşmede alt yapı çalışmalarında destekleri nedeni ile Türk inşaat şirketlerine ve Erdoğan’a teşekkür etti.
Türkiye ile Karadeniz üzerinden en yakın komşu olduklarını ve Erdoğan’ı Soçi’de görmekten memnun olduğunu ifade eden Putin, “Sizin sporculara başarılar diliyorum. Bu arada bildiğim kadarı ile buz pateni çiftini Rus uzmanlar hazırladı. Biz bundan dolayı onları destekleyeceğiz. Olimpiyat vesilesi ile görüşmekten memnunuz. Türkiye bizim öncelikli ortağımız. Bizim çok samimi ve güzel ilişkilerimiz var. İlişkilerimiz gelişmeye yönelik.” dedi.

Türkiye’ye geçen yıl 4 milyon Rus turistin gitmesinin çok etkileyici olduğunu kaydeden Putin, “1990’lı yılların başından bu yana Türk inşaat şirketleri 50 milyar dolardan fazla çalışma yaptı. Bu vesile Türk inşaat şirketlerine teşekkür ediyorum. Onlar Soçi’nin tesislerinde de çalıştı. Bizim uzmanlarımız Türklerin profesyonel çalışmalarından memnun. Türkler vakitlerini esirgemeden tüm güçlerini sarf etti ve belirgin bir etki bıraktılar.” değerlendirmesinde bulundu.

Ticari ve ekonomik ilişkilerin de geliştiğine değinen Rus lider, ticari hacme göre karşılıklı olarak öncelikli ortaklar olduklarını, bununla birlikte geçen yıl bir miktar azaldığını hatırlattı.
Erdoğan da konuşmasında Soçi’de misafir olmaktan memnun olduğunu, küçük de olsa Olimpiyat oyunlarına katılım olduğunu söyledi. Erdoğan, “İnşaat firmalarının katılımını takip ettim. Şu anda iki ülke arasında ticaret hacmi iyi bir düzeyde. Ufak bir düşüş olmasına rağmen, bence biz bu düşüşü telafi edebiliriz. Enerji alanında iş birliğimiz çok önemli. Sizde yapılacak Futbol Şampiyonası da önemli. Zannediyorum, konu ile ilgili bizim inşaat firmalarımız bu etkinliğe destek vermek için hazırlanıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Putin de cevabında, “Bundan kuşkum yok…” dedi.
Başbakan Erdoğan, Olimpiyat oyunlarının açılış töreninin barış ve özgürlük sembolü olacağını söyledi ve olimpiyatlarda fazlaca rekorlar kırılması dileğinde bulundu.

Erdoğan TSİ 11.20’de ANA uçağı ile eşi Emine Erdoğan’la birlikte Soçi’ye geldi. Başbakana Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç eşlik ediyor.

CİHAN

Yorumlar