Erdoğan, Pakistan’la karşılıklı ticareti artırma çağrısı yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Pakistan arasındaki mevcut ticaretin yetersiz olduğunu belirterek, her iki ülke işadamlarına ticareti daha da artırma çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, Pakistan’la karşılıklı ticareti artırma çağrısı yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Pakistan arasındaki mevcut ticaretin yetersiz olduğunu belirterek, her iki ülke işadamlarına ticareti daha da artırma çağrısı yaptı.

Başbakan Erdoğan, Pakistan ziyareti çerçevesinde mevkidaşı Navaz Şerif ile Lahor şehrinde düzenlenen Pakistan – Türkiye İş Forumu 2013’e katıldı.

İş forumunda bir konuşma yapan Erdoğan, Pakistan ile Türkiye arasındaki ileri düzeydeki siyasi ilişkilerin ticari ilişkilere de yansıması gerektiğini söyledi. Türkiye olarak Türk işadamlarını Pakistan’a yatırım yapma ve ticari ilişkileri geliştirme konusunda teşvik ettiklerini belirten Erdoğan, “Pakistan’a bu gelen heyetimizle birlikte aslında diyoruz ki, gelin bu işi sıkı tutalım. Ekonomik alandaki yakın işbirliğimiz aslında şu andaki potansiyeli ortaya konulan rakam ile maalesef doğru orantılı olarak yansıtmıyor. 2012 yılında dış ticaret hacmi 831 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl ilk 9 ay itibariyle 597 milyon dolar olarak kaydedildi. Her halde 2012’yi yakalamakta zorlanacağız. Dış ticaret hacmi görüldüğü gibi olması gereken yerde değil.” dedi.

Pakistan’ın Türkiye’den ithalatının olması gereken yerde olmadığını aktaran Erdoğan, Pakistan’ın da Türkiye’ye daha fazla ihracat yapması konusunda da rahatsız olmayacaklarını ve artmasını istediklerini vurguladı.

Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde ürün çeşitliliğini de sağlayarak ticaret hacmimizi artırmak için çaba göstermeliyiz. Enerji, hidroelektrik, müteahhitlik, demir-çelik, turizm , tarım, gıda ve madencilik alanları olmak üzere pek çok alanda tüm müteşebbislerimize, Türk girişimcilerine burada hatırlatmak istiyorum. Birlikte çalışabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Ekonomik ilişkilerin hukuki alt yapısını geliştirmeye önem verdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, bunun için ekonomik anlaşmaların sayısının artırılması gerektiğin kaydetti. Ayrıca üçüncü ülkelerde de birlikte yatırım yapılmasını tavsiye etti.

Erdoğan ayrıca tercihli ticaret anlaşması müzakerelerini de mümkün olan en kısa sürede sonuçlanmasını da arzu ettiğini aktardı.

Pakistan ile Türkiye arasında bugüne kadar yapılanların iyi bir başlangıç olduğunu vurgulayan Erdoğan, ancak bunun denizde bir su damlası olarak gördüğünü söyledi. Erdoğan, “Değerli kardeşim Navaz Şerif ile birlikte el ele omuz omuza çok daha güçlü yarınlara Türkiye Pakistan yürüyebilir. Her alanda.” diye konuştu.

Erdoğan konuşmasının sonunda Türkiye – Pakistan İş Forumu’nun her iki ülke için hayırlara vesile olmasını diledi.
CİHAN

Yorumlar