Erdoğan ile Putin, Astana ve ateşkesi görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bugün yapılan telefon görüşmesinde başta Suriye olmak üzere gündemdeki konular ele alındı. İki ülke arasındaki son görüşmelerde Astana yapılacak zirveyle ilgili konular öne çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan ile Putin, Astana ve ateşkesi görüştü

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye ile Rusya arasında son dönemlerde Suriye konusundaki işbirliği artarak devam ediyor. İki ülke arasındaki uçak krizinin çözülmesinden sonra başlayan yeni dönemde başta Suriye olmak üzere yeni işbirliği alanları da geliştiriliyor. Özellikle Halep konusunda iki ülkenin ortak mutabakatıyla ortaya konan çözüm yolları, yıllardır iç savaşta olan Suriye konusunda yeni çözüm yollarının arayışını da hızlandırdı. Bu kapsamda, iki ülkeni öncülüğünde ve İran'ın da desteğiyle Astana'da yeni bir Suriye zirvesi planlanıyor. Bu zirve öncesinde iki ülke yetkilileri sık sık görüşüyor. son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. 

Beştepe Külliyesi'nden bugün yapılan açıklamaya göre, iki liderine telefon görüşmesinde ikili ilişkiler ve Suriye meselesi ön plana çıktı. Ateşkesin ilan edildiği ancak yer yer çatışmaların hala devam ettiği Suriye'de ateşkesin ülke geneline yaygınlaştırılmasıyla ilgili meseleleri konuşan iki lider, soruna siyasi çözüm bulma çerçevesinde Astana süreci hakkında da konuştu. 

İLKBAHARDA TÜRKİYE-RUSYA KONFERANSI VAR

İki lider iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme konusundaki kararlılıklarını vurguladıkları görüşmede, mart ayında Rusya'da yapılması planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına da değinildi.

TÜRKİYE-RUSYA İŞBİRLİĞİNE BM'DEN ÖVGÜ

Öte yandan Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda varılan anlaşmalar ve planlanan yeni konferanslar konusunda Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi'nden övgü geldi. Özel Temsilci Staffan de Mistura, BM'nin Astana'da yapılması planlanan Suriye görüşmelerini desteklediğini vurgulayarak, Türkiye ve Rusya'nın bu konuda doğru istikamette ilerlediğini söyledi. Mistura, Türkiye ve Rusya'nın aracılık ettiği Suriye'deki ateşkese büyük oranda uyulduğunu, fakat kuşatma altında bulunan ve gıdaları bitmek üzere olan bölgelere hala insani yardım ulaştırılamadığını belirtti.

BM ASTANA ZİRVESİNİ DESTEKLİYOR

Türkiye ile Rusya'nın öncülüğünde yapılması planlanan Astana'da görüşmeleriyle ilgili görüşlerini de paylaşan de Mistura, "BM Astana'yı destekliyor. Başta Türkiye ve Rusya olmak üzere İran ve diğer taraflar iniş çıkışlara rağmen ilerleme kaydediyorlar, fakat bu doğru istikamette bir ilerleme. BM sürekli bilgilendiriliyor ve destek için hazırız. Astana'daki görüşmelerin başarılı olmasını ve Cenevre'deki toplantıya yol gösterici olmasını umut ediyoruz." dedi. 

Yorumlar