Erdoğan Bakü ziyaretini tamamladı

Azerbaycan'a resmi temaslarda bulunmak amacıyla gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan Bakü ziyaretini tamamladı

Azerbaycan'a resmi temaslarda bulunmak amacıyla gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. İkili ve heyetler arası görüşmelerden sonra Aliyev ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.
Yapılan görüşmeler hakkında basına bilgi veren Aliyev, gündemlerinde daha çok enerji ve askeri alanda yapılabilecek çalışmaların olduğunu bildirdi. 30 Mart yerel seçimlerindeki başarısından dolayı Erdoğan'ı kutlayan Aliyev, iki ülke arasında başta Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesi(TANAP) olmak üzere uluslararası düzeyde ortak projelerin yer aldığını bildirdi.

Erdoğan ise konuşmasında seçimden sonra ilk yurtdışı ziyaretinin kardeş ülkeye olmasının, artık iki ülke arasında gelenek haline geldiğini ifade etti. Başbakan, gündemlerinde bulunan ve ilişkilerin daha da geliştirilmesi adına birçok konuda görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. Erdoğan, bölgesel ve ikili konularda ülkeler arasında dünyada eşine ender rastlanabilecek bir yakınlıkta olduklarını söyledi.

Bir basın mensubunun sorusu üzerine TANAP'ın bu yılın sonuna kadar temelini atmaya çalıştıklarını, Bakanlar Kurulu kararıyla istimlak işlerinin devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, amaçlarının bir an önce söz konusu hattan gaz akışını sağlamak olduğunu vurguladı.

ERDOĞAN: OKULLARLA İLGİLİ SIKINTI VARSA DEĞERLENDİRİRİZ

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'a, Azerbaycan'daki Türk okullarına ilişkin sorusu üzerine, "Ülkelerimizde herhangi bir sıkıntı varsa ve sıkıntı ülkelerimizi gerçekten rahatsız ediyorsa, bunları da aramızda ayrıca değerlendiririz." dedi.

Aynı gazetecinin Aliyev'e de "Türk okullarla ilgili olarak sizin görüşünüz nedir? Türk basınında Gülen cemaatinin Azerbaycan'daki faaliyetleri ile ilgili bazı haberler çıktı. Bazı üst düzey bürokratların görevden alındığı şeklinde. Sizin cemaatin faaliyetine ilişkin değerlendirmeniz nedir?" sorusuna da şu cevabı verdi:

"Aziz kardeşimin dediği gibi bizim görüşmelerimiz ananevi karakter taşır. Geçen ay 4 defa görüştük. Gelecek ay da görüşebiliriz. Haziran'da görüşmemiz olacak. Yani bu tabiidir. Biz müttefikiz, dostuz, kardeşiz. Bizim aramızda olan görüşmeler çok geniş alanı kapsıyor. Öyle bir mesele yoktur ki biz bu meseleyi dost, kardeş gibi müzakere etmeyelim. Bizim ilişkilerimize zerre kadar zarar verebilecek herhangi bir adımı biz kabul etmiyoruz, imkan vermiyoruz ve vermeyeceğiz. Biz dostuz, kardeşiz. Rehberler kardeştir, halklar kardeştir, böyle de olmalıdır. Ve gelecek uğurlu inkişafımız için, dünyada yerimizi muhkemleştirmek için Türkiye-Azerbaycan birliği bundan sonra da devam edecek, etmelidir. O halkların iradesinden doğan bir sipariştir. Ve Türkiye ve Azerbaycan rehberliğinin akidesidir. Biz her zaman birbirimizin yanındayız, birbirimizi müdafaa edeceğiz ve iyi ve kötü günlerde bir arada olmalıyız. Zaten kardeşle böyle olmalıdır ve biz de böyle kardeşlerdeniz."

TANAP'la ilgili soruya cevap veren Aliyev de Türkiye ve Azerbaycan'ın bu projenin lideri olduğunu kaydetti. Aliyev, "Bu proje hayata geçirildiğinde bizim ülkelerimiz daha da birbirine bağlı olacak. Siyasi ve iktisadi imkanlarımız artacak. Biz isteriz ki bu projeyi vaktinde icra edelim. Ümit ederim ki 2018 yılında biz beraber bu projenin açılışını aziz kardeşimle yapacağız." dedi.

"NURCULUK"SORUSU ERDOĞAN'A ÇOK GARİP GELDİ

Azeri bir gazeteci, AKP hükümetinin Hizmet Hareketi dışında kalan çeşitli "Nurcu" gruplara aktif destek vermesi konusunda, Erdoğan'a şu ilginç soruyu sordu: "Sizin partinizin Nurculukla bağlantılı olduğu söyleniyor. Sizin bu konudaki durumunuz nedir?" Bunun üzerine Erdoğan şunları söyledi:
"Şimdi bu bana çok garip geldi. Bizim böyle bir bağlantımız söz konusu değil. Bizim tek bağlantımız milletle. Milletle olan bağlantımız çok iyi olduğu için yüzde 46 oy alarak bu seçimde adeta güven oylamasıydı, bunu başardık. Biz halkımızın içinde herhangi bir ayrıma fırsat vermeyiz. Ayrımcılığın da tamamen karşısındayız. Türkiye'nin hemen hemen bütün illerinden belediye başkanlığı çıkaran tek parti biziz. Bunun yanında 7 tane bizim bölgemiz vardır, 7 bölgenin 6'sında birinci partiyiz, diğer bölgede de başa başız. Öyle bir özelliğimiz var. Bu nereden kaynaklanıyor, halkın genelini biz kucaklıyoruz. Diğerleri kucaklayamıyor. Kimisi ırkçılık, kimisi bölgecilik yapıyor. Bizde bu yok. Biz 77 milyonun partisiyiz. Biz 780 bin kilometrekarenin partisiyiz. Bizim 4 temel ilkemiz var; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Ve bu halkımızın bize olan teveccühünü artırmıştır."


CİHAN

Yorumlar