Erdoğan: Adalet, bizim dış politika anlayışımızın temel çıkış noktasıdır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen konferansta Türkiye’nin dış politika önceliklerini anlatarak, “Adalet, bizim dış politika anlayışımızın temel çıkış noktasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Adalet, bizim dış politika anlayışımızın temel çıkış noktasıdır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen konferansta Türkiye’nin dış politika önceliklerini anlatarak, “Adalet, bizim dış politika anlayışımızın temel çıkış noktasıdır.” dedi.

Başbakan Erdoğan, Kuala Lumpur temasları çerçevesinde Araştırma ve Dönüşüm Vakfı ve Razak Yönetim Okulu tarafından düzenlenen “Dönüşen Doğu Asya-Pasifik Bölgesi ve Türkiye” konulu konferansta bir konuşma yaptı.

Konuşmasında gönüllerin kazanılmasının içi siyasette olduğu kadar, uluslararası siyasette de en birinci öncelik olarak belirlediklerini söyleyen Erdoğan, “Aynı şekilde adalet bizim dış politika anlayışımızın temel çıkış noktasıdır. Filistin’de, özellikle Gazze’de yıllardır yaşanan trajediye karşı dünya maalesef sessiz kaldı. Bu meseleye sessiz kalınması, mazlumun üzerindeki yükü çoğaltırken, adeta zalimin ve zalimleri teşvik etmiştir. Biz Türkiye olarak egemen güçlerin sessizliğine tabi olmayı değil, tarihimizin, medeniyetimizin ve ecdadımızın bizlere yüklediği mirası tercih ettik. Filistin’de her daim barışı savunduk. İnsani değerleri savunduk. Adaleti savunduk. Mazlumu savunduk ve mazlumun yanında yer aldık.” Dedi.

Erdoğan şöyle devam etti: “Aynı şekilde Mısır’da dünya tepkisiz kalırken, biz seçimle gelen bir yönetimin ancak seçimle gidebileceğini güçlü şekilde savunduk. Irak’ta farklı mezheplerin farklı etnik grupların bir biriyle kıyasıya ve kanlı bir mücadele içinde olmalarını biz kabullenmedik. Tüm etnik gruplara ve tüm mezheplere aynı mesafede durarak Irak’ın iç barışını savunduk. Somali başta olmak üzere Afrika’daki yoksulluğa dikkat çekmek için samimi bir gayretin içinde olduk. Myanmar’da etnik kökenler ve dini merkez alarak değil, insani değerleri merkez alarak Türkiye’ye kadar ulaşan feryada kulak vererek, sadece ve sadece hakkı, adaleti, yardımlaşmayı savunduk. Aynı şekilde Suriye’de Suriye halkının bağımsız kendi iradesinin tecelli ettiği toprak bütünlüğü içinde bir yönetim hakkını savunduk ve savunuyoruz.”

Türkiye’nin tarih boyunca olduğu gibi bugün de dünya üzerinde yardıma ihtiyaç duyanlara elini uzatmaya devam ettiğini belirten Erdoğan, 10 yıl önce Türkiye’nin yıllık 45 milyon dolar civarında yardım yaptığını ve şu an bu rakamın 2,5 - 3 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Türkiye’nin yoksullara ve yoksul ülkelere yardım ettiğini aktaran Erdoğan, burada hiçbir çıkar beklentisi olmadığını kaydetti.

Türkiye’nin AB’ye insani ve evrensel değerleri savunduğu için katılmak istediğini belirten Erdoğan, bunun içim tam üyelik çalışmalarına devam edildiğin aktardı. G-20, NATO ve Medeniyetler İttifakı girişimlerinde, diğer tüm uluslararası platformlarda dış politika tezlerini en güçlü şekilde dile getirdiklerini kaydeden Erdoğan, “Çünkü biz biliyoruz ki, dünya ne kadar müreffeh olursa, ülkemiz de o kadar müreffeh olur.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar