'Erdoğan, 19. yüzyıl Victoria İngiltersi ile 2014 Türkiye’sini kıyasladı'

Uluslararası İnsan Hakları Gözlemci Derneği (HRW), Türkiye Uzmanı Emma Sinclair Webb, Soma'daki maden faciası ile ilgili "Erdoğan, 'bu işin doğasında var' diyerek 19. yüzyıl Victoria İngilteresi’ndeki çalışma şartları ile 2014’ün...

Google Haberlere Abone ol
'Erdoğan, 19. yüzyıl Victoria İngiltersi ile 2014 Türkiye’sini kıyasladı'

Uluslararası İnsan Hakları Gözlemci Derneği (HRW), Türkiye Uzmanı Emma Sinclair Webb, Soma'daki maden faciası ile ilgili "Erdoğan, 'bu işin doğasında var' diyerek 19. yüzyıl Victoria İngilteresi’ndeki çalışma şartları ile 2014’ün Türkiye’sini kıyasladı" dedi.

HRW, Türk hükümetinin, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden ocağı felaketinden sonra izlediği politikaları eleştirdi. HRW Türkiye Uzmanı Emma Sinclair Webb'in kaleme aldığı yazıda, Türkiye'nin, dünyada en fazla maden sektöründe zayiat veren ülke olduğunu öne sürdü. TEPAV'ın raporuna atıfta bulunan Webb, Soma'da şimdiye kadar açıklanan ölü sayısının dahi ülkenin yaşadığı en büyük maden ocağı felaketi olduğunu yazdı.

Hükümetin yaşanılan felakette sorumluluk üstlenmesi yerine kendisini "kızgın şekilde savunma" politikasına dönüştürdüğünü belirten Emma Sinclair Webb, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çarşamba günü Soma'daki yaptığı konuşmayı da ağır şekilde eleştirdi. Webb, ‘‘Başbakan Erdoğan konuşmasında, yaşanılan felaketin en ince ayrıntısına kadar araştırılacağı sözü vereceği yerine olayı ‘Bu işin doğasında var’ diyerek Vikipedia tarzı dosya sunarak 19. yüzyı Victoria İngilteresi’ndeki çalışma şartları ile 2014’ün Türkiye’sini kıyasladı’’ diye yazdı.

Emma Sinclair Webb, Başbakan’ın, Soma’daki ocağı işleten firmanın denetimine karşı da beklentilere cevap verecek bir açıklama yapmadığına dikkat çekerek, ‘‘Gelecekte, iş yerlerinde bu tür kazaların önlenmesi yolunda alınacak tedbirlerden de söz etmedi’’ dedi.

Muhalefet partisinin, elim felaketten önce TBMM’ye maden ocaklarındaki şartların iyileştirilmesi ve güvenliği yolunda getirdiği yasa teklifini iktidar partisinin bloke ettiğini hatırlatan Webb, hükümetin olaylara karşı üstlendiği kötü politikaya, kazazede yakınları ile birçok insanın tepki gösterdiğini dile getirdi. Soma’daki Cuma günü yapılan protestoya dikkat çeken Emma Sinclair Webb, ancak polisin göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ettiğini aktardı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in, Başbakanlık Müşaviri Yüksel Yerkel’in, yerde savunmasız şekilde emniyet güçleri tarafından yere yatırılan şahsa yönelik attığı tekmesini savunmasını da eleştiren HRW Türkiye Uzmanı Webb, ‘‘Vatandaşların sorumlu bir yönetim talep etme hakkına sahip hükümetlerde, iş yerlerinde sağlık ile güvenlik gibi ihmallerden kaynaklanan ölümler için özel şirketleri denetleme görevi var’’ ifadesi kullanıldı.

Sinclair Webb, yazısının son pargrafında ‘‘Bunun yerine (hükümetin görevini kast ediyor) Türkiye’de hükümet, kendisine vazifesini hatırlatmak isteyen insanları tekmeleyebiliyor ve hükümet sözcüsü de maden ocağı sahibi yerine ölümleri protesto eden insanlara öfkesini boşaltıyor’’ dedi. CİHAN

Yorumlar