Erdoğan, 17 Aralık süreciyle ilgili sorulara cevap verdi

Başbakan Erdoğan Alman bilimadamlarının 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonlarına muhatap oldu.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, 17 Aralık süreciyle ilgili sorulara cevap verdi

Başbakan Erdoğan Alman bilimadamlarının 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonlarına muhatap oldu. Operasyonları, dershanelerin kapatılması kararına bağlayan Erdoğan, “Bu rant kaybı, bunları ciddi manada rahatsız etti. Siz mi böyle yapıyorsunuz, diyerek böyle bir süreç başlatıldı.” dedi. Operasyonları, “Özellikle de yargı ve yürütmenin güvenlik ayağında belli bir paslaşmanın olması ve bu paslaşmayla birlikte hükümete karşı, devlete karşı bir eylem oluşturulması söz konusudur.” sözleriyle değerlendiren Erdoğan; siyasetçi, bürokrat ve işadamlarına da şantaj yapıldığını iddia etti.

Almanya Dış Politika Enstitüsü'nde soruları cevaplayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Burada önemli olan şey şudur: Özellikle de yargı ve yürütmenin güvenlik ayağında belli bir paslaşmanın olması ve bu paslaşmayla birlikte hükümete karşı, devlete karşı bir eylem oluşturulması söz konusudur. Böyle bir adımın atılmasına tabii ki sessiz kalınması mümkün değildir. Bu, bir başkası da olabilir. Nitekim daha önce de mafya, çete bunlar bunu yapmak istediler. Mafyayla, çeteyle, buna benzer yapılanmayla da biz çok ciddi bu noktada mücadeleler verdik. Bu işin Türkiye’de mafya ayağını, çete ayağını çökerten bir iktidarız biz. Böyle bir dönemden geliyoruz. Daha sonra da böyle bir örgütlenme ortaya çıktı. Bu tür örgütlenme, nereden çıkarsa çıksın, bizim için önemli değil.”

Bunun önünde bir dershaneler meselesi olduğunu ifade eden Erdoğan, vatandaşların ‘Devletin okulları niye var. Siz bizi yetiştiremiyorsunuz’ dediğini aktardı. Erdoğan, “Bunlar yanlış şeylerdi. Bunlara bizim artık müsamaha etmemiz mümkün değildi. Belli süreler verdik. Bu sürelere rağmen bundan vazgeçme olmadı. Çünkü burada çok ciddi bir rant söz konusuydu. Bu rant kaybı, bunları ciddi manada rahatsız etti. Siz mi böyle yapıyorsunuz, diyerek böyle bir süreç başlatıldı. Böyle bir sürece bizim müsaade etmemiz mümkün değil. Şu anda yargıdaki, güvenlik güçleri içerisindeki ve diğer kurumlardaki bu paralel yapılanma özellikle şu anda bir defa farklı bir sürecin içerisine girecektir.” diye devam etti.

“Şantajlarla, telefon dinlemeleriyle, özellikle ortam dinlemeleriyle, bütün bunların yanında görüntülemeyle birçok güvenlik mensupları, birçok yargı mensupları tehdit altına alınmıştır.” iddiasını ortaya atan Erdoğan, şöyle devam etti: “İşadamına, ‘Hareket etme. Ya bizimle hareket et. Etmediğin takdirde, elimizde belgeler var. Bu belgeleri ifşa eder(iz) ondan sonra akıbetinin ne olacağını anlarsın.’ Bunu bakan arkadaşlarımıza da yaptılar, milletvekili arkadaşlarımıza yaptılar. Dolayısıyla biz de diyoruz ki; böyle bir şeye bizim asla müsaade etmemiz mümkün değil. Bedeli ne olursa olsun, hangi taraftan olursa olsun bu iş çözüme kavuşturulacaktır. Bu işi şu anda çözüme de kavuşturuyoruz. 30 Mart bunun dönüm noktası olacaktır. Bunu da açıkça burada ifade ediyorum.” CİHAN

Yorumlar