Engelli Türk öğrenci Almanya’da tüm engelleri aştı

Hacettepe Üniversitesi’nin üstün başarı öğrencisi Gamze Kılıç, hem Alman Dili ve Edebiyatı hem de İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyor. Gamze’nin başarı öyküsü bedensel engelliliğin eğitime engel olmadığının en büyük örneği. Gamze’ye...

Google Haberlere Abone ol
Engelli Türk öğrenci Almanya’da tüm engelleri aştı

Hacettepe Üniversitesi’nin üstün başarı öğrencisi Gamze Kılıç, hem Alman Dili ve Edebiyatı hem de İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyor. Gamze’nin başarı öyküsü bedensel engelliliğin eğitime engel olmadığının en büyük örneği. Gamze’ye göre sorumluluğunun farkında olan her bedensel engelli eğitim hayatında başarılı olabilir.

Almanya’nın bedensel engellilere sunduğu hizmetleri merak eden ve gösterdiği cesaretle bedensel engellilere örnek olmak isteyen Gamze, dört aylığına Heidelberg’e gelmiş.

Almanlar için kullanılan “soğuk insanlar“ tabirine katılmayan Gamze, “Tam aksine çok yardımseverler. Okulda arkadaşlarımdan çok destek görüyorum.“ diyor.

Almanya’da bedensel engellilerin büyük saygı gördüğünü söyleyen Gamze, bedensel engellilerin de toplumsal hayatın bir parçası olduğu düşünüyor.

Heidelberg’de toplu taşıma araçlarını kullanan genç kız, “Türkiye’de babam beni arabayla okula götürüyor. Burada insanlarla iç içeyim. Yolculuklarda çevremdekilerle sohbet ediyorum. Çok mutluyum.“ diyor. Gamze’nin Almanya’da özgüveni de gelişmiş.

Gamze, ihtiyaçlarını tek başına gideremiyor. Almanya’ya anne ve babasıyla birlikte gelmiş. Erasmus programıyla Türkiye’den gelen ilk ağır bedensel engelli öğrenci. Durum böyle olunca resmi işlemler tahmin ettiğinden daha uzun sürmüş. Arkadaşları vize alırken o alamayınca ümidini kaybetmiş.

Uzun bir süreçten sonra vize alan Gamze üniversitenin rektörü Prof. Dr. Mahmut Tuncer ve öğretim görevlisi Doç. Dr. Meltem Ekti’den büyük destek görmüş. Yaptıkları iyilikleri unutamıyor.

Güler yüzüyle tanınan Gamze “Neşe kaynağın ne?” sorusuna “Tabii ki Allah’a olan inancım ve ailem.” cevabını veriyor. CİHAN

Yorumlar