Endonezya, parlamento seçimleri için sandık başında

Endonezya halkı, ulusal ve yerel parlamentodaki temsilcilerini seçmek için bugün sandık başına gidiyor.

Google Haberlere Abone ol
Endonezya, parlamento seçimleri için sandık başında

Endonezya halkı, ulusal ve yerel parlamentodaki temsilcilerini seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Seçimlerde 560'ı ulusal meclis üyeleri olmak üzere toplam 19 bin koltuk için oylama yapılıyor.

Parlamentoya girmeyi başaran partiler aynı zamanda 9 Temmuz'da ülkede yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için de aday gösterme hakkını elde edecek.

Seçimlerde Endonezya Demokrasi Partisi – Mücadele (PDI-P) favori olarak gösteriliyor. Ayrıca partinin adayı Joko Widodo'nun da ülkenin bir sonraki devlet başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cakarta Valisi Widodo'nun cana yakın ve alçakgönüllü imajı ile seçmenin tercihi olduğu daha önce de kanıtlanmıştı.

Seçim öncesi yapılan araştırmalarda, Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun iktidardaki Demokrat Parti'sinin karıştığı yolsuzluk skandalları dolayısıyla büyük oy kaybı yaşayacağı ifade ediyor. Yudhoyono'nun ise yasalara göre 3. dönem başkan adayı olma hakkı bulunmuyor.

Sabah başlayan oy verme işlemi yerel saatle 13.00'da bitti. Seçimlerin ilk sonuçlarının akşam saatlerinde açıklanacağı ifade ediliyor.

Sandık başına giden halk, 132 kişilik Bölgesel Temsilciler Meclisi, 560 koltuklu Halkın Temsilcileri Meclisi ile eyaletler düzeyindeki meclislerin yeni üyelerini belirliyor.

Öte yandan seçimlerde usulsüzlükler yapılabileceği endişesi bulunuyor. Daha önceki seçimlerde para ile oy satın alma, oyların yanlış sayımı ve oy çalınması gibi olaylar meydana gelmişti. CİHAN

Yorumlar