El Pais: Otokratların en çok sığındığı bahane, "uluslararası komplolar"dır

İspanya’da iktidar partisi merkezine baskın yapılmasına yol açan ‘paralel hesap’ belgelerini ortaya çıkaran ünlü El Pais gazetesi, Türkiye'deki operasyonlarla alakalı "Alaturka Yolsuzluk" başlığıyla editoryal bir yazı yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
El Pais: Otokratların en çok sığındığı bahane, "uluslararası komplolar"dır

İspanya’da iktidar partisi merkezine baskın yapılmasına yol açan ‘paralel hesap’ belgelerini ortaya çıkaran ünlü El Pais gazetesi, Türkiye'deki operasyonlarla alakalı "Alaturka Yolsuzluk" başlığıyla editoryal bir yazı yayınladı.

İspanya'nın en prestijli gazetesi El Pais, savcılığın rüşvet, kara para aklama, altın kaçakçılığı ve imar usulsüzlüğü suçlamasıyla AK Parti’ye yakın onlarca ismi gözaltına aldığını hatırlatarak, dürüstlüğün ve temiz siyasetin bayraktarlığını yapan partinin imajının yerle bir olduğunu kaydetti.

Gazete, “Suçlamalardan endişe etmekten uzak bir görüntü çizen ve her zaman meydan okuyan başbakan, kontratağa geçmeyi tercih etti: Polis yetkililerinin temizlenmesi emrini verdi ve uluslararası komplonun kurbanı olduklarını söyledi.” ifadelerini kullandı.

Yazıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isim vermeden Fethullah Gülen’i suçladığına da vurgu yapıldı. El Pais, Gülen Hareketi’ni yargıda, savcılıkta ve emniyette kök salan “paralel devlet oluşturmakla” suçlayan Erdoğan’ın, öyle olsa bile, "tam da bu ağ sayesinde 1923’ten beri siyaset hayatını kuşatan askerleri kapı dışarı etmeyi başardığını" yazdı.

“Otokratların en çok sığındığı bahane uluslararası komplolardır.” diyen El Pais gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın Gezi Parkı olaylarında bu argümanı kullandığını; ancak benzer açıklamalarla veya krizi engellemek için yapılan kabine değişikliğiyle halkın bu sefer ikna olup olmayacağının ise bilinmediğini vurguladı.

Editoryal yazıda, “Rahatsızlıklar her geçen gün artıyor. Partinin kirli çamaşırlarının ortaya çıkması, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak isteyen Erdoğan’ın seçim planlarını tehlikeye atıyor.” ifadeleri yer aldı.

El Pais’teki yazı şu ifadelerle noktalanıyor: “Erdoğan, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve gelişmesine verdiği ivme ile AB’nin savunucusu ve bölgesel hakem rolüyle tartışılmaz liderlik dönemine ulaşmıştı. Şimdi ise yavaşlayan ekonomi, AB’yle müzakerelerin çıkmaza girmesi, laik kesimle ayrılıklar, komşularla problemler ve Erdoğan’ın güç saplantısı, biriken olumlu mirası tehdit ediyor.”

İKTİDARIN "PARALEL HESABI"NI ORTAYA ÇIKARAN GAZETE

El País gazetesi, iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) 20 sene mali işler sorumluluğunu yapan Luis Barcenas'ın partide kayıt dışı B kasasını gösteren el yazısı notlarını yayınlamıştı.

Söz konusu 'paralel hesap' veya 'B hesap'la müteahhitlerle güvenlik şirketlerinden alınan komisyon ve isimsiz bağışlarla yıllarca, Başbakan Mariano Rajoy dahil partinin üst düzey yetkililerine ek maaş ödendiği iddia ediliyor.

Daha sonra konuyla ilgili ek belgeler de yayınlanınca Ulusal Mahkeme Savcısı Pablo Ruz, PP'nin eskiden beri devam eden yolsuzluk soruşturmasına muhasebeci Barcenas'ın notlarını da ekledi. Luis Barcenas tutuklu yargılanırken, notlarda geçen yolsuzluğa dair delil arayan Ruz, geçen hafta iktidar partisi genel merkezinde 14 saat arama yaptırmıştı. CİHAN

Yorumlar