'El Kaide gündemde tutularak Esad, ehveni şer gibi gösterilmeye çalışılıyor'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Toplantısı'na katılmak üzere Paris'e gitti.

Google Haberlere Abone ol
'El Kaide gündemde tutularak Esad, ehveni şer gibi gösterilmeye çalışılıyor'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Toplantısı'na katılmak üzere Paris'e gitti. Davutoğlu, El Kaide terörünün uluslararası kampanyayla, sürekli gündemde tutulduğunu belirterek, " Böylece Esad rejimi, ehveni şer gibi gösterilmeye çalışılıyor. Halbuki El Kaide ile Esad rejimi şu ana kadar birbirleriyle çatışmadılar. Suriye’de söz konusu şerlerin kaynağı, Esad rejimidir. ’’ dedi. Davutoğlu, El Kaide için 'ehveni şer olarak görüyorum' ya da 'ehveni şerdir' demediğini de vurguladı.


Esenboğa Havalimanı’ndan ayrılmadan önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cenevre-2 hazırlıkları kapsamında son 10 gün içinde yoğun bir diplomasi trafiği yaşadıklarını anlattı. Türkiye’nin de yer aldığı Suriye Dostları Çekirdek Grubu ülkeleri grubu 11 ülke 12 Ocak tarihinde Fransa’da bir araya gelecek. Bu toplantı öncesinde Davutoğlu, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa Dışişleri Bakanı ile de ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Paris’te pazar günü gerçekleştirilecek Suriye toplantısının iki ana gündem maddesi bulunuyor. İlk olarak, son zamanlarda artan saldırıların durdurulması ve ihtiyaç olan bölgelerde insani yardımın götürülmesi konusunda 11 ülke olarak birlikte neler yapılacağı değerlendirilecek. İkinci olarak, Cenevre-2’ye giden süreçte, ortak olarak ne yapılabileceği görüşülecek. Mutlak yetkiye sahip geçiş hükümetinin hangi şartlarda nasıl oluşacağı masaya yatırılacak. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, geçiş hükümetinin eli kana bulaşmamış olan unsurlardan oluşacağının altını çizdi. Davutoğlu ‘‘Ümit ederiz ki Cenevre-2’ye gidilen süreçte Suriye rejimi yürütmekte olduğu bu insanlık dışı uygulamalara bir son verir. İyi niyetini
ortaya koyar. Ve Cenevre’de üç yıldır süren bu acıyı dindirecek bir irade oluşur’’ diye konuştu.

‘‘HAYRETLER İÇİNDE TAKİP ETTİM’’

Suriye’deki radikal unsurların uyguladıkları yanlış yöntemlerin rejimi ehven-i şer noktasına getirdiği iddiaları üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, böyle bir şeyi asla söylemediğini kaydetti. Davutoğlu ‘‘Benim böyle bir ifadem söz konusu değil. Ben de gazeteleri okuduğumda hayretler içinde takip ettim. Bazı çevreler El Kaide terör örgütünün yaptığı terörü bahane göstererek, Esad’ı ehveni şer gibi göstermeye çalışıyorlar dedim. Ben, 'ehveni şer olarak görüyorum' demedim. Ya da 'ehveni şerdir' demedim. Öyle bir uluslararası kampanya yürütülüyor ki, El Kaide terörü sürekli gündemde tutularak, Esad rejimi ehveni şer gibi gösterilmeye çalışılıyor. Halbuki El Kaide ile Esad rejimi şu ana kadar birbirleriyle çatışmadılar. Suriye’de söz konusu şerlerin kaynağı Esad rejimidir. ’’ dedi.

‘‘NİHAYETİNDE TÜRKİYE’NİN KENDİ İÇ HUKUK DÜZENLEMESİ’’

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında yaşanan görevden alma furyasına sert tepki gösteren Avrupa Birliği (AB) makamları ve son HSYK düzenlemesine gelen eleştirilerin sorulması üzerine de Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ‘‘Adalet Bakanı’nın açıkladığı bazı hazırlıklar herhangi bir şekilde yanlış değerlendirilmemeli. AB ile gerekli temasları, her zaman yürütürüz. Her zaman istişarelere açığız. Son altmış yılda Türkiye’nin AB müktesebatında kat ettiği yolun yüzde 90’ı AK Parti hükümeti döneminde gerçekleşti. Nihayetinde bu, Türkiye’nin kendi iç hukuk düzenlemesidir. TBMM yetkisi içindedir. Meclis’in yasama yetkisi de herhangi başka bir güçle sınırlandırılamaz.’’ şeklinde konuştu.



CİHAN

Yorumlar