Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tanıyan Mısırlı akademisyenler: İsabetli seçim

CHP ve MHP’nin ortak cumhurbaşkanı adayı olarak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu göstermesi, uluslararası kamuoyu ve özellikle son dönemde ilişkilerin gergin olduğu Mısır’da da yakıdan...

Google Haberlere Abone ol
Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tanıyan Mısırlı akademisyenler: İsabetli seçim

CHP ve MHP’nin ortak cumhurbaşkanı adayı olarak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu göstermesi, uluslararası kamuoyu ve özellikle son dönemde ilişkilerin gergin olduğu Mısır’da da yakıdan takip ediliyor. İhsanoğlu'nu yakından tanıyan Mısırlı akademisyenler, İhsanoğlu’nun adaylığını olumlu karşılarken, seçilmesi durumunda ise Türkiye’deki ayrışmanın da sona ereceği görüşünü savunuyor.

Asya Araştırmalar Merkezi Başkanı ve Zagazik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüda Derviş, Cihan Haber Ajansı’na verdiği özel röportajda, muhalefetin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanlığına ortak aday göstermesini, "en isabetli karar ve doğru bir seçim" olarak değerlendirdi.

İhsanoğlu’nun saygıdeğer bir şahsiyet olduğunu ifade eden Prof. Derviş, "Biz sayın İhsanoğlu’dan çok şey öğrendik. Bizim tarihle Osmanlıyla ilgili yazılarımızın da kaynağını oluşturdu. Örnek alınacak bir şahsiyettir.” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’IN İHSANOĞLU’NA BİR ŞEY YAPMASINDAN ENDİŞE EDİYORUM

“Ben Erdoğan’ın İhsanoğlu’na bir şey yapmasından korkuyorum.” diyen Prof. Derviş, “İnanıyorum ki, cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesinin ardından Erdoğan onun peşini bırakmayacak. Erdoğan çeşitli üslup ve yöntemlerle bu süreci baltalamaya çalışacak. Ancak Sayın İhsanoğlu’nun aday olup bunu sürdürmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

Erdoğan’ın çatışmacı ve sert bir üslubu bulunduğunu söyleyen Prof. Hüda Derviş, bu üslubun halk içinde bir ayrışmaya neden olduğunu söyledi. Derviş, İhsanoğlu’nun mülayim kişiliği ve diplomasisi ile ülkedeki halkı tekrar bir araya getireceğini belirterek, "İhsanoğlu, yumuşaklıkla, inatlaşmadan Erdoğan’dan farklı olacaktır. Erdoğan şiddet ve çatışmaya meyilli bir şahsiyettir. İhsanoğlu ise çatışmayı bilmez. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçilmesi durumunda toplumdaki bu ayrışmanın biteceğine inanıyorum.” dedi.

Prof. Dr. Derviş, İhsanoğlu’nun sadece Türkiye halkının değil aynı zamanda Arap halklarının da umudu olduğunu söyledi.

PROF. EBULEYLE: DEMOKRATİK ADIM

El Ezher Üniversitesi Dini İlimler İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammed Ebuleyle ise "Ekmeleddin İhsaoğlu’nu ben yakından tanıyorum. Aynı zamanda dostumdur da. Uzun süre birlikte yaşadık. Yeterliliği olan, kendisini yetiştirmiş bir şahsiyet. İslam İşbirliği Teşkilatı'nı uzun süre başarıyla yönetti. Ancak tüm bunlar onun cumhurbaşkanı olması için yeterli mi? Bu zorlu süreçte, uluslararası dalgalanmaların olduğu bir dönemde Türkiye’yi yönetebilir mi? Bu alanda ilk tecrübesi olacak." şeklinde konuştu.

Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğuna dikkat çeken Ebuleyle, "Biz demokratik bir asırda yaşıyoruz. Türkiye kendisini laik demokratik bir ülke olarak tanımlıyor. Öyleyse muhalefetin İhsanoğlu gibi ortak bir aday göstermesi demokratik bir adımdır. İster Erdoğan ister bir başkası olsun kendisi gider bir başkası gelir. Süreç bu şekilde devam eder.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar